Island, Storbritannien og Holland har indgået en ny aftale om tilbagebetaling af 30 milliarder danske kroner.

Islands delegation, der i London har forhandlet med Storbritannien og Holland om tilbagebetaling af indskydergarantien efter netbanken Icesaves kollaps, er på vej hjem med en ny aftale. Det oplyser kilder til den islandske nyhedstjeneste visir.is.

Det blev sent onsdag indgået en aftale mellem repræsentanter for de tre landes regeringer på et møde med den amerikanske advokat Lee Buchheit som mægler. Aftalen og dens betingelser vil senere torsdag blive fremlagt for de islandske partiledere i Altinget.

Island har forpligtet sig til at punge ud med et beløb svarende til knap 30 milliarder danske kroner, som Storbritannien og Holland udbetalte til 340.000 sparere i de to lande. Pengene var en indskudsgaranti, da Icesave gik rabundus i oktober 2008.

En oprindelig aftale, som blev vedtaget i Altinget, blev bremset af Islands præsident, Ólafur Ragnar Grímsson. Han krævede folkeafstemning om spørgsmålet, og den endte med, at 93 procent af de islandske vælgere afviste aftalen om at tilbagebetale pengene frem til 2024.

Det var ikke spørgsmålet om tilbagebetalingen, men vilkårene, der var til diskussion. Der var i brede kredse enighed om, at en fast rente på 5,5 procent var alt for høj. Drøftelserne gik i baglås, og der var mange spekulationer om, hvornår de ville komme i gang igen.

Striden menes at være en af de væsentligste hindringer for Islands optagelse som medlem af EU. Med den ny aftale kan den sten nu være ryddet af vejen.

/ritzau/