Etniske mindretal er i dag en af de største trusler mod Myanmars styre.

En bombe er eksploderet i det nordlige Myanmar og har dræbt mindst 10 personer, deriblandt to kvinder, siger en regeringsembedsmand i det militært styrede land.

Mindst 23 - deriblandt 15 børn - blev såret ved eksplosionen, som skete sent søndag i et to etagers hus i byen Myitkyina.

Meget tyder på, at bomben eksploderede ved et uheld, da en mand ville vise, hvordan man planter en bombe. En efterfølgende brand spredte sig til to huse, oplyser de anonyme regeringskilder.

To andre bomber eksploderede i byen lørdag uden at forårsage skader.

Landet er blevet ramte af flere bombeanslag i de seneste år. Myndighederne siger, at etniske mindretalsgrupper eller væbnede eksilgrupper har stået bag.

Flere etniske grupper har bekæmpet styret i årtier for at vinde flere rettigheder og mere autonomi i landet, som opnåede selvstændighed i 1948. I nogle regioner har der været uroligheder lige siden.

Grupper, som bekæmper styret, siger, at militæret bruger alle midler mod oprørerne - blandt andet voldtægter, tortur og drab på landsbyboere samt rekruttering af børnesoldater.

I marts overdrog militæret magten til civile efter det første valg i 20 år. Præsident Thein Sein, der er pensioneret general, har siden iværksat en række reformer.

Iagttagere siger, at de etniske mindretal i dag udgør den største trussel mod regimet.

Den militært styrede nation, der også er kendt som Burma, gav for nylig amnesti til over 300 politiske fanger, heriblandt en række prominente systemkritikere.

Men der er fortsat flere end 2000 bag tremmer i landet, som magthaverne har holdt i et jerngreb i et halvt århundrede.

/ritzau/AFP