Danmarks første kvindelige statsminister mener, at hun fremmer ligestillingen ved sit eksempel.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lover at bruge stiletterne til at sparke hul i det såkaldte glasloft og fremme ligestillingen.

- Nogle har sagt, at de er stolte af at have en statsminister som er født med stiletterne på. Det er jeg nu ikke, men jeg takker for tilliden. Jeg vil gerne være med til at bruge stiletterne til at sparke nogle døre ind, så ligestillingen bliver drevet fremad, siger Helle Thorning-Schmidt.

S-R-SF-regeringen er blevet kritiseret for indtil videre kun at have ansat to kvinder ud af de i alt 23 særlige rådgivere, som skal være ministrenes nærmeste medarbejdere.

Det til trods for, at netop Helle Thorning-Schmidt tidligere har udtalt, at hun ønskede en regering med "reel ligestilling", og at hun også på sit eget ministerhold har taget hensyn til kønsfordelingen.

Takket være De Radikales mange mandlige ministre fik regeringen dog ikke den kønsbalancerede profil, som statsministeren havde forudskikket.

Bag ministrene står således en hær af mænd, og på de magtfulde poster som departementschefer i ministerierne er der også ganske få kvinder. Ud af 19 departementschefer er kun tre kvinder.

Statsministeren mener dog, at hun med sit eget eksempel - som den første kvindelige af slagsen - inspirer den kommende generation af kvinder

- Der er rigtig mange, som har spurgt mig: Jamen, gør det en forskel. Og ja, jeg tror, at det betyder noget, siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

- Jeg tror, at det betyder noget for de 13 til 14-årige piger, som jeg møder. Jeg kan også mærke det på dem, at de har et nyt blik i deres øjne. Jeg kan mærke på dem, at de ser, at statsminister det er faktisk også noget, de selv kan aspirere til.

- At alt er muligt. Uanset om man er en dreng eller en pige. Og det er først, at når vi når frem til det punkt i vores samfund, at vi for alvor er kommet frem til reel ligestilling i Danmark.

/ritzau/