Det var rå kødsaft blandet med færdig kød, der var skyld i, at cateringfirmaet Wedofood smittede næsten 60 mennesker med salmonella

Det fremgår af Wedofoods seneste kontrolrapport.

Her står der bl.a., at den mest sandsynlige smittevej er, at salmonella fra rå kødsaft fra oksestegfilletter er blevet blandet med det færdige kød ved udskæringen. En såkaldt krydskontamination, som skulle være sket fredag d. 8. juni. Wedofood delte her mad ud til 10 forskellige firmaer. Og blandt disse har Fødevarestyrelsen haft kontakt med 44 personer, der alle var smittet med samme salmonellatype.

- Vi må nok konstatere, at der er tale om en meget alvorlig produktionsfejl i køkkenet. Ud over de 10 firmaer, har Wedofood også leveret mad til motionsløbet Puma24run, hvoraf i hvert fald ni også blev smittet. Flere af de smittede har været indlagt, siger Morten Lisby, der er udbrudskoordinator ved Fødevarestyrelsen.

Han fortæller, at der højst sandsynligt er tale om endnu flere smittede.

Fødevarestyrelsen har fundet frem til de smittede via en spørgeskemaundersøgelse. Den alvorlige fejl kostede Wedofood en bøde på 40.000 kr., hvilket er i den alvorlige ende.

Morten Lisby fortæller samtidig, at Wedofood har været utroligt samarbejdsvillige i forbindelse med sagen.

Da Bt.dk ringer til Wedofood, prøver firmaet heller ikke på nogen måde at forsvare fejlen, men beklager dybt.

- Vi er utroligt kede af det, og det har påvirket os meget, at der er nogen, der er blevet syge af vores mad. Det kan kun være sket ved krydskontaminering. Og det er selvfølgelig en fejl, der ikke må ske. Vi har nu taget konsekvensen af det og skiftet kødleverandør, siger Andreas Boros, der er indehaver af Wedofood sammen med Karsten Kofod.

Han fortæller dog, at det kunne være undgået, hvis man havde fulgt de rigtige procedurer, da der er tale om en menneskelig fejl.

Hvis nogle af de smittede kan påvise, at de har lidt tabt arbejdsfortjeneste, er Wedofood klar til at kompensere for det. Andreas Boros fortæller, at de allerede har punget ud af egen lomme til to af de smittede, der har henvendt sig.

Han understreger dog, at firmaet aldrig nogensinde har haft anmærkninger, og at det er professionelle folk, der arbejder hos Wedofood.

- Jeg ville gerne garantere, at det ikke kommer til at ske igen, men det er jo umuligt at love. Men fra nu af har vi ekstra fokus på, at procedurerne bliver overholdt, siger Andreas Boros.

Fødevarestyrelsen har her listet 6 gode råd til køkkenhygiejne:

  • Vask hænderne ordentligt
  • Brug ikke samme skærebræt til kød og grønt
  • Varm mad helt igennem
  • Køl mad hurtigt ned
  • Fjern gammel mad fra køleskabet
  • Skift viskestykke og karklud ofte - mindst en gang om dagen

Fødevarestyrelsen har ligeledes udgivet en rapport og video om, hvordan du undgår at blive syg af maden.