Trumfkortet Stein Bagger, der fandt sine ledetråde i kinesisk krigsfilosofi, viste sig at være rejsende i varm luft.

Selvfølgelig skulle det være hr. Stein. Pengemanden Asger Jensby var ikke i tvivl, da han en decemberdag i 2001 havde brug for en bomstærk styrmand til den synkende skude, de kaldte IT Factory.

Forført af en velsmurt tunge og et karismatisk ydre begik Jensby den brøler, der i dag har udviklet sig til en erhvervsskandale i milliard-klassen.

Det var efter et Jensby-foredrag om fusion i virksomheder, at den rige it-investor faldt i snak med den nu Interpol-jagede Stein Bagger. Og her gjorde Bagger præcis, som i matematiktimerne i drengeårene på Kregme Skole – snakkede så godt for sig, at tilhøreren blev charmet omkuld.

Min søn – ham der gør røde tal sorte
Stein Bagger overbeviste Jensby om, at de to skulle arbejde sammen og spillede rollen som »turnaround-konge« så brillant, at Asger Jensby placerede ham som direktør i konkurstruede IT Factory.

Få år senere havde Stein tilsyneladende bevist sit værd og skabt en it-succes så svimlende, at virksomheden i 2007 og 2008 løb med prisen for det mest veldrevne firma i Dagbladet Børsen. Og Jensby – ja, han brugte ofte betegnelsen min »søn« om hr. Stein.

Illusionen varer lige præcis til i mandags. Her blev IT Factory erklæret konkurs, Jensby kaldte pludselig Stein for »psykopat«, mens hovedpersonen selv var pist forsvundet på en ferie i Dubai med stemplet som formodet storsvindler indprintet i den veltrænede tyrenakke.

Arbejdsnarkoman og fitnessfreak
Ingen har tilsyneladende fattet mistanke til den populære muskelmand med den smukke kone, det otte-årige barn, den dyre lejlighed og de fede biler. En arbejds- og træningsnarkoman hvis højdepunkt på dagen dog øjensynligt var når han om aftenen kunne bevæge sig med sine nærmest robotagtige skridt mod hjemmet i Hellerup.

- Jeg har et godt venskab med mine kolleger. Men vi bruger så meget tid sammen, at vi har fået nok af hinanden, når arbejdsdagen er slut. Og så er den administrerende direktør Stein Bagger én person, mens privatpersonen Stein Bagger er meget privat, som Bagger forklarede til Jyllands-Posten i sidste måned.

I dag tyder alt dog på, at Stein Bagger gemte på en tredje og hidtil ukendt person.

Kejserens nye klæder
En person der mest af alt var rejsende i varm, oppustet luft.

Det var ham, der som 25-årig forretningsmand åbnede en stribe selskaber inden for management, helsekost og it-produkter. Selskaber der krakkede på stribe, hvilket umiddelbart var besynderligt, når man tog Baggers fine uddannelser i betragtning. Men også her gemte Stein Bagger efter alt at dømme på et par hemmeligheder.

To bachelorgrader, en MBA (Master of Business Administration) og en ph.d. var alle fjer, han smykkede sig med på IT Factorys hjemmeside. I et interview fra oktober med en freelance journalist blev det stærkt steroidepumpede cv dog afsløret som – i bedste fald – højst tvivlsomt, og IT Factory så sig nødsaget til at polere det rent igen.

Gustne bekendtskaber
Også Stein Baggers omgangskreds rummer chok-potentiale. Indtil for få dage siden forbandt man Bagger med navne som cykelbossen Bjarne Riis, som IT Factory havde indgået holdsponsorat med, entertaineren og forretningspartneren Finn Nørbygaard samt bonkammeraten Jens Veggerby.

Men i fitness-centrene, der hver morgen i adskillige år var Baggers foretrukkende sted at holde den tidligere bodybuilder-krop ved lige, gjorde Bagger sig også nogle mere særprægede bekendtskaber.

Ikke mindst vennen gennem ti år, den tidligere narkosmugler og nuværende Hells Angels-rocker Brian Sandberg. To mennesker som på overfladen havde umanerlig lidt til fælles, men som alligevel fandt sammen i et slægtsskab der stak dybt ind i Baggers privatssfære. Således har Sandberg fungeret som sikkerhedsrådgiver i IT Factory og ikke mindst som Baggers personlige bodyguard.

Krigskunst
Men hvorfor har en elsket familiefar brug for en bodyguard? Tja, måske kan det hænge sammen med, at Baggers forretningspartner Allan Vestergaard for to uger siden blev hamret ned bagfra med et stumpt instrument. Overfaldet kostedede offeret 26 sting. Men det medførte også, at Nordsjællands Politi påbegyndte en aflytning af Stein Baggers telefoner.

Måske er det på omkring dette tidspunkt, at Bagger søger efter svar i sin selvudråbte kinesiske ledelesbibel, »The Art of War«. Et par linier fra Sun Tzus flere tusinde år gamle bog giver i hvert fald anledning til gys:

»Er din fjende dig overlegen, så flygt fra ham. Er han vred, da irriter ham. Er I jævnbyrdige, så tag kampen op med ham.«

Forrige torsdag traf Stein efter alt at dømme sit valg.