Det er inter under, at Europar-Parlamentets EU-kritiske højrefløj står til et kanonvalg. Sydeuropæerne har hadet den sparepolitik, de er blevet påtvunget.

Angela Merkels »Wir schaffen das«-politik har været en katastrofe.

Og i Danmark måtte vi senest finde os i, at EU har bestemt, at der skal være øremærket barsel til mænd i ligestillingens navn.

Spørgsmålet er, hvad et folkeligt EU-skeptisk flertal kan stille op imod de EU-positive centerpartiet og det magtfulde embedsværk.

I dagens Borgerlig Tabloid var DFs Anders Vistisen meget mørk i sine forudsigelser: Vi er på vej imod EUs Forenede Stater.

Ifølge Anders Vistisen burde Danmark forlade EU, inden dette sker. Men som han selv påpeger, mangler der et realistisk alternativ.

Ser vi til Storbritannien bløder deres økonomi hvert eneste år som følge af Brexit, der ifølge en beregning har taget fem procent af væksten. Med andre ord er det stadig værre at stå uden for EU end at være en del af det.

B.T. er dog enig med Vistisen i, at EU er på en katastrofekurs, når det går imod stadigt mere centralisering. Det er intet, der tyder på, at beslutninger bliver bedre, når de tages langt væk fra dem, der skal leve med dem.

Et andet problem er politikernes hang til regulering.

Forbuddet mod plastiksugerør er det bedste eksempel. I stedet for at give virksomhederne incitamenterne til at finde nye løsninger, har de peget på løsningen selv: forbyd plastik.

Resultatet er ulækre papsugerør, der går i opløsning i munden på os.

Regulering er også en stor årsag til, at der ikke kan findes én eneste stor techvirksomhed med hjemmebase i Europa. Konsekvenserne af denne kurs bliver i sidste ende, at vi bliver langt fattigere, end vi kunne have været.

Fortsætter vi på denne måde, vil flere virksomheder og talenter vil flygte, imens vi tiltrækker alverdens bistandsklienter med vores gavmilde velfærdssystemer. Og alt imens EU bliver mindre og fattigere på verdensscenen, vokser de autoritære stater med Kina i front.

Derfor er opgøret med EUs bureaukrati og centralisering også i høj grad et sikkerhedsspørgsmål. Forhåbentligt er det en erkendelse, der i sidste ende kan trække igennem i Bruxelles.

Astrid Johanne Høg

Denne leder blev skrevet i en fælles samtale i slutningen af mandagens episode af Borgerlig Tabloid – podcasten fra B.T.s debatredaktion, der alle hverdage sætter en tydelig og velargumenteret borgerlig dagsorden. Lyt i Spotify, på Apple Podcast eller ved at trykke play herunder.