Det er ikke kun hårdt for kroppen at befinde sig i rummet. 

Det psykiske pres er mindst lige så hårdt, hvor man forlader familie og venner og derudover befinder sig i et såkaldt 'fjendtligt miljø'; altså, én fejl kan koste dig livet eller ødelægge missionen. 

Faktisk skal astronauterne, heriblandt Andreas Mogensen, helt rutinemæssigt til psykolog hver 14. dag. Nadja Albertsen har prøvet det på egen krop - ikke i rummet, men på Antarktis, hvor hun levede i Laboratoriet Concordia. 

»Det var en fantastisk rejse, og det gik virkelig op for mig, hvor priviligeret jeg er i min dagligdag.«

»Så var der selvfølgelig nogle gange, hvor man blev konfronteret med, hvor alene man er. Men det er også fascinerende - man er et sted, hvor det ikke er meningen, man skal være. Naturen har 100 procent overmagten,« siger hun. 

Ligesom rummet er Antarktis smuk og barsk.
Ligesom rummet er Antarktis smuk og barsk. Foto: Foto: Nadja Albertsen
Vis mere

Chefkonsulent på DTU Space Michael Linden-Vørnle forklarer, at det psykologiske spiller en kæmpe rolle. 

»Man er lukket inde med få mennesker i lang tid, og det er samtidig et fjendtligt miljø. Der er risiko, for at selv den mindste fejl kan få alvorlige konsekvenser, og det har en effekt på din psyke,« siger han. 

Og det er netop det, som Nadja Albertsen har været med til undersøge, hvor hun i et år var tilknyttet European Space Agency. Man kigger på stress-niveau, hvordan man får en gruppe til at arbejde bedst sammen, og hvilke personlighedstyper, der går godt i spænd. 

Nadja Albertsen er den første kvinde i verden til at stå på ski til Sydpolen.
Nadja Albertsen er den første kvinde i verden til at stå på ski til Sydpolen. Foto: Nadja Albertsen
Vis mere

Concordia ligger i et miljø, hvor temperaturerne kommer helt ned på minus 70-104 grader med windchill.

»Når man er i vinterperioden, som varer cirka ni måneder, bliver det så koldt, at det er umuligt at forlade stedet. Man kan godt lande et fly, men det er for koldt til, at det kan lette igen.« 

»Man er simpelthen nødt til at klare sig, med hvad man har. Man er isoleret til få kvadratmeter - det er det samme i rummet,« forklarer Nadja Albertsen, der i øjeblikket er i gang med en ph.d ved Aalborg Universitet, men er på orlov og arbejder som guide i Grønland. 

Når det kommer til gnidninger besætningen imellem, kan man jo lave det tankeeksperiment, at man skulle bo tæt sammen med sine kolleger kontoret i seks måneder. 

Andreas Mogensen skal være med til at få hele rumstationen til at fungere. 
Andreas Mogensen skal være med til at få hele rumstationen til at fungere.  Foto: Cristobal Herrera-Ulashkevich/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

Det kan give spændinger, og det bliver også en del af Andreas Mogensens opgaver. 

»Man skal som astronaut være rolig og afbalanceret, og man skal også kunne håndtere en presset situation uden at overreagere.«

»Andreas Mogensen bliver chef på rumstationen, og det job handler primært om samarbejde og ikke så meget at bestemme, hvad folk skal lave. Det styrer de fra kontrolcenteret. Hvis der opstår gnidninger, skal Andreas som chef være med til at glatte ud og få løst problemerne,« siger Michael Linden-Vørnle. 

På billedet ses Concordia-basen, hvor man blandt andet forsker i, hvad isolation gør ved mennesker.
På billedet ses Concordia-basen, hvor man blandt andet forsker i, hvad isolation gør ved mennesker. Foto: Nadja Albertsen
Vis mere

Men har der så ligefrem været skænderier i det ydre rum? Chefkonsulenten på DTU Space siger nej, i hvert fald ikke astronauter imellem. 

»Der har været eksempler på dårlig stemning. I 70'erne, hvor man opsendte det amerikanske Skylab, var der en del spændinger. Men det var mellem astronauterne og kontrolcenteret på jorden. Men man prøver selvfølgelig at løse problemer, inden de bliver til rent faktiske problemer,« siger Michael Linden-Vørnle. 

Andreas Mogensen rejser ud i rummet fredag klokken 9.49 dansk tid. B.T. er på plads i Kennedy Space Center, og du kan følge opsendelsen live på hjemmesiden.