Danske hovedpuder er fyldt med gåsedun, der bliver plukket af levende gæs. Chokerende tv-billeder viser dyreplageri hos firma, der hovedleverandør af gåsedun til dynerne i Jysk og Dan-Bo Møbler

Sover du godt om natten? Det gør de gæs, der har gået med de fjer til dynen du vikler om kroppen, nemlig ikke.

Gæsene bliver under voldsom smerte plukket, mens de stadig er i live. Og når fjerene er vokset ud igen, så sker det samme fire gange til. Fjer fra levende gæs står for en stor andel af alle gåsedyner.

Svensk TV4 afslører søndag aften en af de største danske dyneproducenter, Dykon på Fyn, i at få gåsedun fra en producent, der sælger fjer plukket fra levende gæs.

Dykon laver de gåsedunsdyner, der forhandles i bl.a. Jysk, Hemtex og Dan-Bo Møbler, og de leverer hovedpuder til både det svenske og danske kongehus. Det er ellers strengt forbudt i hele EU at plukke fugle levende.

DEBAT: SKAL BUTIKKER GIVE PENGE TILBAGE FOR DYNER, DER ER LAVET AF FJER FRA LEVENDE GÆS?

Med skjult kamera viser TV4s Kalla Fakta, hvordan 4.000 skræppende gæs bliver plukket på en farm i det sydlige Ungarn.

Gæssene vralter bagefter rundt uden en fjer. TV4 går derefter undercover som dyneproducent over for det tyske firma, Rohdex, der er hovedleverandør af dun til dansk Dykon og dermed Jysk.

Chefen fra Rhodox tilbyder straks at lyve om, at de ungarske fjer stammer fra levende gæs:

»Vi lader bare med at skrive, at de stammer fra levende gæs.« Senere tilbyder Rhodex-direktøren også at holde et møde om at lave falske papirer, hvor der står at dynefyldet stammer fra et slagterhus.

Dyrenes Beskyttelse er helt oppe i det røde felt. For hver dyne skal man nemlig plukke 75 gæs.

»Det er dybt forkasteligt, at man plukker den naturlige fjerpragt af levende dyr. Og når en producent tilbyder at lave falske papirer, så er det ikke bare kriminelt. Det viser også, at garantierne intet er værd,« siger vicedirektør Lars Holmgaard Knudsen, der lover at gå videre med sagen.

Både Jysk og dyneproducenten Dykon lover nemlig, at deres dyner ikke indeholder fjer fra levende gæs.

»Men nu giver jeg ingen garanti. Vi må selvfølgelig stole på vores leverandører. Og passer det ikke, så er det kontraktbrud. Plukning af levende gæs er en bizar form for dyremishandling,« siger kommunikationschef Jonas Schrødder fra Jysk.

Dykon har valgt foreløbig at stole på sin tyske leverandør.

»Men det er højst uheldigt, hvis han har tilbudt falske dokumenter. Vi har en kontrakt, hvor de garanterer, at fjerene stammer fra et gåseslagteri.

Men jeg kan nu se, at det ikke er nok. Derfor vil vi også nu til selv at lave kontroller,« siger direktør Peter Petersen.

Og det er på høje tid mener den etiske organisation, Danwatch.

»Det er jo ikke første gang, at man ikke kan stole på en leverandørs ord. Man må mindst ud og kontrollere med sine egne øjne - og det er lige fra om australske får får flået hudstykket ved numsen af til danske uldtrøjer eller man flår fjer af gæs til dyner,« siger medstifter Benjamin Holst.