EU er blevet enige om at indstille de fleste sanktioner mod Myanmar i et år trods en strid over en parlamentarisk ed mellem det regerende parti og demokratiforkæmper Aung San Suu Kyi.

EU besluttede mandag at indstille de fleste sanktioner mod Myanmar, skriver Reuters.

Indstillingen sker, fordi EUs udenrigsministre vil anerkende Myanmars demokratiske reformer efter næsten et halvt århundrede under militært diktatur. Derudover er flere politiske fanger sat fri, og en række undertrykkende lovgivninger er blevet ophævet.

Ifølge en EU-diplomat betyder sanktionsindstillingerne dog ikke, at Myanmar er et hundrede procent demokratisk land.

Indstillingen træder muligvis i kraft i denne uge og vil tillade europæiske selskaber at investere i Myanmar, som har betydelige naturressourcer og deler grænse med økonomiske giganter som Kina og Indien. Indstillingen inkluderer dog ikke et embargo, der gælder våben og udstyr, som kan anvendes til repression.

Billedet af Myanmars politiske transformation blev ellers udfordret mandag, da det regerende parti, der er støttet af hæren, afviste et krav fra Aung San Suu Kyi. Hun ønskede at udskifte ordene 'værn om forfatningen' med 'respekt for forfatningen' i den parlamentariske ed. Men det afviste det regerende parti, og derfor nægtede Suu Kyi og hendes partikolleger at tage plads ved parlamentets åbning.

Myanmar har i de seneste fire årtier været ledet af et militært diktatur. Sidste år overlod juntaen magten til en ny regering, som har sat gang i reformer i landet. Samtidig blev der åbnet op for dialog med oppositionslederen og demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi, der efter år i husarrest nu har fået plads i parlamentet.