Alle venter på Chiracs Østrig-reaktion

Alle øjne var i dag rettet mod den franske præsident, Jacques Chirac, som spiller en central rolle i forbindelse med EU's vismandsrapport om Østrig.

Dels var Chirac en hovedkraft bag kravet om sanktioner mod Østrig for at have inkluderet det fremmedfjendske Frihedsparti (FPÖ) i regeringen, dels er den franske præsident EU-formand i indeværende halvår.

I rapporten fra de tre vismænd anbefales det at ophæve sanktionerne, som blev indført, efter at FPÖ i februar indtrådte i det konservative Folkepartiets koalitionsregering.

En kilde i det belgiske udenrigsministerium sagde til det britiske nyhedsbureau Reuter, at Chirac formentlig vil lede rådslagninger mellem de øvrige 14 EU-lande om, hvad rapportens konklusioner skal føre til. EU's udenrigsministre mødes næste gang den 18. september i Bruxelles.

Heller ikke EU-Kommissionen stod umiddelbart klar med en tydelig reaktion på vismandsrapporten, som blev offentliggjort i går.

Jörg Haider, leder af det højreekstremistiske FPÖ, jublede over vismandsrapportens indhold. Han sagde til det østrigske ugemagasin Format, at rapporten er et Waterloo for Chirac. Han tilføjede, at "Napoleon'erne altid ender ved Waterloo". Det skete med henvisning til slaget ved Waterloo i 1815, hvor de franske tropper under ledelse af Napoleon blev slået af englændere og prøjsere.

Også østrigsk presse hilste lørdag rapporten velkommen.

/ritzau/Reuter