En stor del af landets ældre har sparet for lidt op til tilværelsen som pensionist.

For mange danskere er livet som pensionist præget af økonomisk smalhals. Hver tredje dansker, som for nylig er gået på pension, har nemlig svært ved at få pengene til at strække. Det viser en undersøgelse, som Penge- og Pensionspanelet har foretaget, skriver Jyllands-Posten.

En gennemsnitlig nyslået pensionist får 5.000 kroner mindre udbetalt, end da han eller hun var erhvervsaktiv, og 32 procent fortryder, at de ikke har sparet mere op til alderdommen.

- Mange danskere begynder først at interessere sig for pension og efterløn, når de er godt oppe i årene, og så er det måske for sent, siger Morten Holm Steinvig, der er fuldmægtig i Penge- og Pensionspanelet, der hører under Erhvervs- og Vækstministeriet.

I dag får danskere, der inden for de sidste tre år er gået på efterløn eller pension, i gennemsnit udbetalt 11.000 kroner om måneden, når skatten er trukket fra. Nogle har dog langt mindre, og en del må klare sig alene for en folkepension.

- Man hører så meget om de velstillede pensionister, men der er altså også en anden gruppe, som virkelig må spænde livremmen ind, når de går på pension, siger økonom hos Ældre Sagen, Jens Højgaard, til Jyllands-Posten.

Der kan være flere årsager til, at pensionisterne oplever politiske problemer. Det kan både skyldes lange perioder med ledighed, at de har været lavtlønnede gennem deres arbejdsliv eller at de ganske enkelt har sparet op til for få år på pension. Og så er der dem, der er begyndt at spare op for sent i livet.