Kurt Sørensen ligger i sin seng og kæmper med en udmarvende træthed og stærke smerter i brystet og benene. Han har haft 10 blodpropper og to hjertestop, og i disse dage har han det ekstra slemt. For at kunne holde det ud, må han proppe sig med endnu flere piller - udover de 40, han i forvejen har fået ordineret af lægerne om dagen.

Kurt Sørensen er ikke et øjeblik i tvivl om årsagen:

"Det er den store usikkerhed omkring de nye medicinpriser, der stresser mig voldsomt, gør mig mere syg og tvinger mig til at tage ekstra medicin. Jeg føler, sundhedsministeren bruger mig som gidsel og sætter mit liv og helbred på spil", siger den tidligere LO-konsulent, nu førtidspensioneret på grund af sine sygdomme.

Udover hjerte-kredsløbssygdommen kæmper han med astma, mavesår, nervebetændelse og follitis. Han tager konstant 15-20 forskellige typer medicin.

Bare en lille merudgift til medicin kan få alvorlige følger for Kurt Sørensen:

"Min kone er også på overgangsydelse, og vores budget er allerede så stramt, at vi ikke kan klare en mer-udgift til medicin på f.eks. 300-400 kr. om måneden.

Det kan meget let betyde, at vi må gå fra hus og hjem. At vi må sælge parcelhuset her i Solrød Strand, som i forvejen er godt belånt på grund af min sygdom".

Kurt Sørensen bruger medicin for 15.000 kr. om måneden. I år har han haft et samlet forbrug på 118.000 kr.

Som kronisk syg har han hidtil selv skullet betale 3.600 kr. for medicin om året - 300 kr. om måneden. Men de nye tilskudsregler presser egen-betalingen opad.

I første omgang er det de smertestillende midler, han kommer til at betale mere for. Han bruger for mere end 4.000 kr. smertestillende medicin hver måned, bl.a. Anorfin, Ketogan, Petidin, Diclon og Nitroglycerin.

Ketogan skal han nu selv betale 70 kr. mere for pr. pakning, og for Diclon skal han nu selv lægge yderligere 81.90 kr. på apotekets disk.

Samlet kommer han til at betale op imod 400 kr. mere om måneden for sin smertemedicin.

I første omgang omfatter de nye tilskudsregler alene smertestillende medicin og lægemidler mod parkinson, epilepsi og depressioner. Men i løbet af de næste måneder vil ordningen brede sig til andre medicingrupper.

Først efter nytår skal Kurt Sørensen dog betale mere for sin hjertemedicin.

I et brev, han netop har sendt til sundhedsminister Sonja Mikkelsen, anklager han hende og de andre ansvarlige politikere for at bruge alvorligt syge som gidsler over for medicinalbranchen.

"Selv om hun siger, at det ikke har været meningen at tage os - de alvorligt syge - som gidsler, så er det den barske realitet. Jeg synes virkelig, hun og de andre ansvarlige politikere opfører sig kynisk og menneskefjendsk.

Det er voldtægt på samfundets svageste, de syge," siger Kurt Sørensen, mens han hiver efter vejret.

"Er det virkelig rimeligt, at jeg og andre kronikere holdes som gidsel af en kynisk sundhedsminister?

Kan vi gøre for, at medicinindustrien voldtager kunderne gennem kunstigt høje priser? Jeg synes, det er vanvittigt og asocialt, at ministeren og Folketinget lader dem gøre det.

Kurt Sørensen måtte opgive sit gode job som LO-konsulent i 1989, da han fik sin første blodprop. Hjerte-kredsløbsproblemerne blev hurtigt meget værre. Lægerne tænkte en overgang på at operere ham, give ham kunstige årer, men måtte opgive.