Socialdemokraterne begynder nu at lække store dele af det finanslovsforslag, som ellers først bliver fremlagt på torsdag.

Indtil nu har Socialdemokraterne, fra finansminister Bjarne Corydon og nedefter, ellers stædigt nægtet at give nogen lunser fra den pakke.

Men i løbet af weekenden er det ene element efter det andet alligevel blevet lækket til forskellige medier i et forsøg på at vende den negative stemning.

Helle Thorning-Schmidt er styrtdykket i meningsmålingerne, medierne anklager hende hver dag for nye løftebrud, hendes politik anklages for ikke at være rød nok, hun har lagt sig ud med fagbevægelsen, som truer med storkonflikt. Regeringspartnerne SF og R skændes indbyrdes, og hendes tidligere højrehånd, Henrik Sass Larsens, rockersag fra Køge bliver mere og mere pinlig.

Vil vende nedturen

Helle Thornings rådgivere har utvivlsomt fremskyndet processen ved at lække godbidder fra finanslovsforslaget for at få vendt opmærksomheden væk fra alle møgsagerne og nedturen i meningsmålingerne.

Det er afgørende for Thorning at få vendt stemningen. Regeringens første seks uger har budt på et deprimerende morads af internt kævl og anklager om løftebrud.

LÆS OGSÅ: 

Ministrene har været i forsvarsposition fra begyndelsen, og det er ikke lykkedes regeringen at tage initiativet. Fremtrædende socialdemokrater har mindeligt bedt journalisterne om at vente på netop finanslovsforslaget og lov-initiativerne, før de bedømmer regeringen.

Derfor er det utrolig vigtigt for regeringen at få kommunikeret finanslovsforslaget rigtigt, så vælgerne alligevel kan mærke, der er kommet en ny regering.

Ny politisk fase

Det er noget usædvanligt, at der bliver lækket fem dage før offentliggørelsen, men S-ledelsen har utvivlsomt haft et stærkt behov for at vende stemningen. Problemet bliver nu at holde nogle elementer tilbage, så Bjarne Corydon ikke står med en gaveæske, der er tømt på forhånd, når finanslovsforslaget officielt fremlægges.

- Det er helt naturligt, at regeringen nu begynder at fortælle om, hvad den gerne vil, i stedet for som hidtil at skulle forholde sig til, hvad den ikke vil. Nu går vi ind i en ny fase, hvor regeringen begynder at bemægtige sig dagsordenen, som det normalt er tilfældet, siger politisk kommentator Niels Krause-Kjær.

Ifølge Niels Krause-Kjær har der siden regeringsdannelsen været et påfaldende vakuum, som han mener hænger sammen med de komplicerede forhandlinger om regeringsgrundlaget efter valget:

LÆS OGSÅ: 

- Man skulle bruge 16 dage til at snakke sig til rette om den politik, som Socialdemokraterne og SF ellers på forhånd mente at have nogenlunde på plads. Det har forsinket processen, inden lovmaskinen har kunnet komme op i fart. Og derfor har det taget sin tid, inden regeringen kunne gå i offensiven, siger han.

Lunser til Enhedslisten

Niels Krause-Kjær forventer desuden, at der i forbindelse med finanslovforslaget vil blive lagt nogle særlige ’lunser’ til side, som Enhedslisten kan få lov til at markere sig på til gengæld for at lægge stemmer til finansloven.