Det er »meget ulykkeligt« for Socialdemokraterne, at deres politiske ledelse har fokuseret så intenst på at øge arbejdsudbuddet, mener Enhedslistens gruppeformand.

Socialdemokraternes højrefløj bærer en stor del af ansvaret for den nuværende tillidskrise mellem regeringen og store dele af vælgerne.

Det mener Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, som dermed kaster nyt brænde på bålet i den verbale strid mellem den socialdemokratiske ledelse og Enhedslisten efter skattereformen, skriver Berlingske.

- Man får indtryk af, at det er højrefløjen i Socialdemokraterne, som sammen med Det Radikale Venstre formulerer den politik, der kommer til udtryk i både skatteaftalen og førtids- og fleksjobaftalen, siger han og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at det har været meget ulykkeligt for Socialdemokraterne, at man har haft en politisk ledelse, som er blevet ved med at snakke om, at man skal øge udbuddet af arbejdskraft i en situation, hvor der er stor arbejdsløshed, siger Per Clausen.

Han noterer sig, at flere medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe og fremtrædende folk fra S-baglandet har givet udtryk for, at regeringen i for høj grad lægger vægt på at øge arbejdsudbuddet.

- Man skal være usædvanligt døv og blind for ikke at kunne konstatere, at der er brede kredse i den socialdemokratiske folketingsgruppe, som giver udtryk for helt andre synspunkter end dem, som ledelsen giver udtryk for. Det er ret tydeligt, at der ikke er 100 procents opbakning til den linje, som partiledelsen har, siger Per Clausen.

Spørgsmål: Ser I gerne, at der kommer en anden politisk ledelse af Socialdemokraterne?

- Det blander vi os ikke i, siger Per Clausen.

Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Benny Engelbrecht, afviser, at den socialdemokratiske højrefløj – der hver uge mødes i den såkaldte »Morgenmadsklub« har for godt fat om styrepinden i Statsministerpartiet.

- Regeringen er et kollektiv, som består af tre partier. At forestille sig en situation, hvor en lille del af et parti skulle kunne bestemme, hvad en hel regering skal mene, er en absurd tanke, siger Benny Engelbrecht, der selv er medlem af »Morgenmadsklubben«.

S-gruppeformand Henrik Sass Larsen henviser til en gammel politisk aftale mellem S-fløjene.

- Det er mange år siden, at jeg, Carsten Hansen, Mette Frederiksen og andre satte os ned og formulerede en fælles politisk dagsorden om, hvad Socialdemokratiet gik ud på. Det er den dagsorden, som vi har værnet om og stået fast på siden da, siger Henrik Sass Larsen.

Per Clausens syn på højrefløjens magt i Socialdemokraterne minder ham om de gamle trotskisters syn på Socialdemokratiet.

- Den yderste venstrefløj har i mange år haft en teori om, at Socialdemokratiet egentlig var godt nok, men at det var lederne i Socialdemokratiet, som den var gal med. Så hvis man bare fik udskiftet lederne, så ville alt blive godt. Jeg kan huske, at vi har ekskluderet folk, som meldte sig ind i Socialdemokraterne for at vælte ledelsen og fremme deres egne synspunkter, siger Henrik Sass Larsen til Berlingske.

BNB