TV kan være en god sovepille, og mange falder i søvn foran flimmeren. Men er du altid træt og falder i søvn selv foran en spændende fodboldkamp eller et afsnit af "Edderkoppen", som du havde glædet dig til, er du måske ved at få sukkersyge.

Sukkersygen i Danmark er i eksplosiv vækst i disse år, og det skyldes først og fremmest, at der bliver stadig flere tilfælde af den såkaldte "gammelmands-sukkersyge" eller type 2 diabetes, som den benævnes.

Type 2 diabetes er konstateret hos 120.000 danskere, men eksperter mener, at der er lige så mange, som har denne sukkersyge i sig, uden at de aner det. Dertil kommer, at antallet af mennesker med diabetes 2-sygdommen vil blive fordoblet inden for den næste halve snes år.

Der er altså tale om en eksplosiv stigning, og når man ved, at sukkersyge har en uheldig betydning for følgesygdomme som hjerte-karsygdomme, nyresygdomme, nervebetændelse og øjensygdomme, er der tale om et alvorligt sundhedsproblem.

"Det helt afgørende er, at folk lægger deres livsstil om, og det vil først og fremmest sige, at man skal spise mindre fedt og dyrke mere motion," siger amtsdiabetesygeplejerske Bente Bassett, Fyns Amt.

Diabetes 2-sygdommen burde ifølge Bente Bassett egentlig snarere kaldes for "fedtsyge" end "sukkersyge", fordi det er, på grund af forkert kost og overvægtighed, at man får type 2 diabetes. Både kvinder og mænd rammes af den snigende sygdom, og der er ubehagelige tendenser til, at folk får "fedtsygen" i stadig yngre alder.

"Problemet er, at kroppen vender sig til, at ens blodsukker ganske langsomt bliver for højt. Det betyder, at mange har en tendens til at skubbe problemet til side.

Man har undskyldninger over for sig selv og slår det måske hen med, at man er ved at blive ældre og ikke kan nå så meget som før," siger Bente Bassett.

"Hvis man har en begrundet mistanke, skal man gå til sin læge og få taget en blodprøve to gange.

Lægen kan også undersøge, om der er sukker i urinen og tage en blodsukkerprøve," siger Bente Bassett.

Hun understreger, at den største risiko for at få type 2 diabetes er, når alt fedtet sidder på maven - at man har såkaldt æblefacon. Danskerne spiser stadig mere slik, og det kan være en medvirkende årsag til sukkersyge, men det er først og fremmest fedtet, der er farligt," siger Bente Bassett.