Fra et udvalg i den socialdemokratiske hovedbestyrelse fremføres nu en kontroversiel idé om øget brugerbetaling på lægebesøg med undtagelse af svage grupper, skriver Berlingske torsdag.

Seks socialdemokrater, med europaminister Nicolai Wammen (S) i spidsen, skal præsentere tre politiske visioner for hovedbestyrelsen den 16. januar, og flere medlemmer af udvalget åbner nu for en debat om brugerbetaling:

- Man kunne sige, at hvis man går til lægen tre gange om året, så skal nogle grupper – dog ikke de dårligst stillede – betale 200-300 kroner for at gå til lægen. Hvis man kommer op over et vist antal besøg hos lægen, så skal man måske have et tilskud. Det kunne godt være en model, lyder det fra Søren Grejsen Nielsen, formand for Socialdemokraterne i Region Sjælland. Han sidder med i udvalget, som skal finde nye, socialdemokratiske løsninger på fremtidens velfærdsudfordringer, hvilket netop er, hvad kritikere efterspørger af partileder Helle Thorning-Schmidt.

Bent Stubkjær repræsenterer Socialdemokraterne fra Sydjylland i udvalget, og han er klar til en debat om brugerbetaling:

- I dag har vi brugerbetaling på en lang række områder. Jeg betaler da hver gang, jeg går til tandlægen, så jeg kigger på det med det formål, at vi skal sikre velfærden på længere sigt.

Mere skeptiske toner lyder fra Region Hovedstadens repæsentant i udvalget:

- Det kan sagtens være, at det er noget, der kommer med i et udspil, men det er ikke min egen dagsorden, lyder det fra Bjarne Kaspersen Hansen, S-kredsformand i Rødovre/Herlev.

På Christiansborg afviser de Radikale idéen. Nicolai Wammen vil ikke kommentere udvalgsarbejdet, men Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, er på forhånd helt afvisende:

- Så langt jeg kan se frem, vil vi bygge vores politik på fri og lige adgang til sundhedsvæsnet. Det vil være en fuldstændig central værdi for os.