Privathospitaler tvinges til at tegne en forsikring med et af regeringens lovforslag på sundhedsområdet. Men reglen gælder ikke for speciallæger og andre private udbydere, og derfor forvrider det konkurrencen, mener Dansk Erhverv.

Et af regeringens mest centrale lovforslag på sundhedsområdet bliver nu en sag for konkurrencemyndighederne, skriver Politiken tirsdag.

Det ny forslag tvinger de private sygehuse at købe en forsikring, der dækker udgiften, når et privathospital skal betale erstatning til en fejlbehandlet patient. Hidtil har det offentlige samlet regningen op.

Men forslaget tvinger kun privathospitalerne til at tegne en sådan forsikring. Speciallæger og andre private udbydere af sundhedsydelser slipper for den ekstra udgift og kan stadig sende regningen videre til regionerne. Det er et klokkeklart eksempel på en ulovlig konkurrencefordel, mener markedschef Jakob Scharff fra Dansk Erhverv, der fører sagen for privathospitalernes og de private klinikkers forening.

- Privathospitaler og speciallægeklinikker konkurrerer i høj grad om de samme patienter. Nu får privathospitalerne så en ekstra udgift i forhold til konkurrenterne. Privathospitalerne får flere omkostninger, og i værste fald vil det her føre til, at flere af dem må dreje nøglen om. Derfor retter vi nu en formel skriftlig henvendelse til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, fordi vi mener, at forslaget strider mod den danske konkurrencelovgivning, siger Jakob Scharff til Politiken.

Regionerne, der driver de offentlige sygehuse, vil spare omkring 80 millioner kroner om året på udgifter til patienterstatninger, hvis lovforslaget bliver vedtaget. De penge kan så blive brugt på bedre behandling af patienterne, lyder det fra regeringen.

De private sygehuse har selv for halvandet år siden foreslået selv at betale udgifter til patienterstatning.

- Men vi mener bare, at forslaget bør ændres, så alle private udbydere af sundhedsydelser får samme vilkår, siger Jakob Scharff fra Dansk Erhverv til Politiken.

I Sundhedsministeriet medgiver kontorchef Julie Cederholm, at »der kan være en mulighed for, at det er konkurrenceforvridende, at privathospitalerne får en udgift, som privatpraktiserende speciallæger fritages for«.

- Vi har under arbejdet med lovforslaget talt telefonisk med Konkurrencestyrelsen om det spørgsmål. Det kan godt være lovligt, hvis man har en god begrundelse, og det mener vi, at vi har, siger hun til Politiken.

BNB