To fængselsbetjente blev dræbt og tre andre hårdt såret, da den 30-årige bandeleder Mohamed A. tirsdag blev befriet fra en fangetransport.

Nu jager hele Frankrig forbryderen med kælenavnet 'Fluen' og de mænd, der befriede ham.

Det var klokken 11 tirsdag, at en Peugeot kørte direkte ind i den fangetransport, som Mohamed A. blev transporteret i. Det skete på en motorvej ved et betalingsanlæg mellem byerne Rouen og Évreaux i Normandiet.

Flere mænd åbnede ild med deres Kalashnikov-geværer og hentede Mohamed A. ud af bilen og kørte væk i to flugtbiler - den ene er siden blevet fundet helt udbrændt.

'

Et skærmbillede taget fra et overvågningkamera, der fangede den dramatiske hændelse.
Et skærmbillede taget fra et overvågningkamera, der fangede den dramatiske hændelse. Foto: Obtained By Reuters/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

'Fluen' er stadig ikke blevet fanget.

Han blev sidste tirsdag idømt 18 måneders fængsel for flere røverier, og han er slet ikke ukendt hos det franske politi. Han leder nemlig et narkonetværk og har flere lovovertrædelser på sin straffeattest.

Heriblandt anklager for overlagt mord og mordforsøg i forbindelse med en narkohandel.

Derfor er det også en massiv menneskejagt der øjeblikket er i gang i Frankrig, hvor flere hundrede franske politifolk er mobiliseret for at fange den undslupne 'flue'.

»Vi gør alt for at finde gerningsmændene bag denne afskyelige forbrydelse. De vil blive anholdt, de vil blive dømt, og de vil blive straffet for det her,« sagde Éric Dupond-Moretti, justitsminister i Frankrig, i en tale efter angrebet.

De to fængselsbetjente, der mistede livet, skulle i følge det franske medie Le Figaro begge efterlade sig pårørende. Den ene, en 20-årig mand, efterlader sig to børn, og den anden efterlader sig en kone, der er gravid i femte måned. 

Der er ikke nogen opdatering på de tre andre sårede fængselsbetjente.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har også reageret på den vilde hændelse.

»Det er et chok for os alle. Alt vil blive gjort for at finde gerningsmændene til denne forbrydelse. De vil blive forfulgt intenst,« siger han.

I en pressemeddelelse skriver de fire fængselsforbund FO, Justice, UFA og CGT-fængslet samt fængselbetjentenes fagforening onsdag morgen, at de ønsker at holde en såkaldt 'dead prison day.' En dag, hvor alle franske fængsler skal holdes lukket, og telefonlinjerne spærres. Det oplyser Le Figaro.

Billeder og videoer fra forskellige fængsler rundt om i Frankrig florerer i øjeblikket og viser også, at flere fængselsmedarbejdere nedlægger arbejdet.

Nedenfor kan der blandt andet ses et billede fra Val De Reuil-fængslet, hvor medarbejdere har blokeret indgangen til fængslet.

Medarbejdere fra Val De Reuil-fængslet blokerer indgangen til fængslet, efter to af deres kollegaer blev slået ihjel under en fangetransport tirsdag.
Medarbejdere fra Val De Reuil-fængslet blokerer indgangen til fængslet, efter to af deres kollegaer blev slået ihjel under en fangetransport tirsdag. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere