Den norske prinsesse Märtha Louise mister titlen "hendes kongelige højhed" fra 1. februar og opretter samtidig sit eget firma, muligvis sammen med sin kommende ægtefælle, forfatteren Ari Behn.

Beslutningen om at fjerne titlen er truffet af hendes far, kong Harald, hvilket er helt i overensstemmelse med prinsessen. Hun mistede sin kongelige apanage ved nytår, og hendes mål er en mere borgerlig tilværelse.

"Det er en fritstilling, så jeg kan gå ud i arbejdslivet og tjene mine egne penge. Det er bedst for alle parter," sagde prinsesse Märtha Louise til den norske avis Aftenposten fredag. Prinsessen skal herefter kanalisere sine indtægter gennem selskabet Prinsesse Märtha Louises Kulturformidling. De første skattepligtige indtægter kommer fra Norges radio NRK og Riksteatret, og prinsessen glæder sig til at tage fat på arbejdslivet.

"Det er resultatet af en lang modningsproces, som begyndte, da jeg blev myndig. Det er ikke nyt, at kongelige har et arbejde. Der er mange prinser og prinsesser, som er ude i arbejdslivet, blandt andet Hollands prins Constantijn og Sveriges prinsesse Christina har deres eget arbejde.

Jeg er vældig godt tilfreds med den løsning, der er fundet. Hensigten har været at fritstille mig på den bedst mulige måde," sagde prinsessen, der er nummer to i arverækkefølgen.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB føler Märtha Louise, at hun har nået en skillevej. Spørgsmålet om, hvorvidt det er trist for hende ikke at være en "kongelig højhed", kommenterer hun således:

"Det er en tradition. Prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild mistede titlen, da de giftede sig. Vi synes, det er naturligt, at det knyttes til, at jeg går ud i arbejdslivet," sagde hun.

Midt i december annoncerede hun sin forlovelse med forfatteren Ari Behn, hvilket fik hårde ord med på vejen fra dele af den norske presse, der noterede sig Behns vilde rygte. Udover ture i byen er han berygtet for et tv-rejseprogram, hvor han røg marihuana for åben skærm.

Netop et samarbejde med Behn kommer nu på banen. "Det må vi se på. Mit motto er, at vejen bliver til, mens vi går," sagde Märtha Louise, der heller ikke kommer til at savne sin statsstøtte, apanagen.

"Det er ikke rigtigt, at jeg både får apanage uden beskatning, og at jeg tjener penge, som bliver beskattet. Derfor blev dette løsningen," sagde hun. Langt fra sikkert er det imidlertid, om hendes mere borgerlige liv bliver mindre medieombrust.

I april i fjor beskyldte hun det norske Se og Hør for at være et "sladderblad", der havde bragt fire sider med "ren løgn" både om hende selv og om kronprinseparret. /ritzau/NTB