Der var onsdag klokken 14.30 dansk tid ikke meget hjælp at hente for renteplagede boligejere på den anden side af Atlanten.

Her blev den amerikanske inflation for april offentliggjort.

Som ventet faldt den kun en anelse fra 3,5 procent i marts til 3,4 procent i april. Dermed ligger den amerikanske inflation trods rekordhøje renter fortsat milevidt fra målet om en inflation på to procent.

Det er skidt nyt for boligejere med fastforrentede realkreditlån, der går og drømmer om snart at kunne gå ned i rente.

Selvom markedet oven på de nye inflationstal har reageret ved at sende både de amerikanske og europæiske renter en ny ned, skal der nemlig meget mere til, før det toneangivende, fastforrentede realkreditlån med en rente på fire procent bliver slået af tronen, lyder fra cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

»Vi er stadig langt fra at komme ned i for eksempel et 3-procentslån. Der skal ske meget endnu, før det bliver aktuelt. Og det skal vel og mærke være overraskende ting, der skal ske,« siger han.

Markedet har nemlig allerede taget højde for alle kendte faktorer og indregnet dem i de lange renter.

Det betyder, at det sandsynligvis har lange udsigter, før de tusindvis af boligejere, der er gået op i rente – for eksempel fra et 1-procentslån til et 5-procentslån – for at barbere restgælden ned, kan gå ned i rente i igen og dermed sikre gevinsten, inden den bliver ædt op af den højere rentebetaling.

Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank, Fed. 
Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank, Fed.  Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Markedet forventer fortsat, at der er størst sandsynlighed for, at den amerikanske centralbank, Fed, kun vil sænke renten én gang i år.

Danske Bank er lidt mere optimistisk og vurderer, at Fed-chef Jerome Powell sænker renten to gange i år. For få uger siden troede Danske Bank dog på hele tre rentesænkninger i år.

»I sidste uge nedjusterede vi vores forventning til to rentesænkninger. Vi er rykket tættere på Fed's rentemøde i juni og kan konstatere, at Fed i sin retorik ikke varmer op til en rentenedsættelse i juni,« siger Las Olsen.

Danske Banks hovedscenario er nu, at Jerome Powell sænker den ledende amerikanske rente første gang i september og derefter en gang mere inden nytår.

Danske boligejere med helt korte, variabelt forrentede realkreditlån med navne som F-kort og Korte Rente, der får ny rente hvert halve år, kan man stor sandsynlighed se frem til, at Den Europæiske Centralbank (ECB) sænker renten med 0,25 procentpoint til juni. 

Den rentesænkninger smitter stort set af én til én på deres lån, som skal have ny rente til juli.

Lyt til den seneste episode af podcasten 'Spar Kassen' her: