Shampoo-produkter mod hovedlus mistænkes nu for at øge risikoen for leukæmi, som især rammer børn.

Hvis man skal tro en ny videnskabelig undersøgelse, næsten fordobles børns risiko for at få leukæmi ved brug af de kemiske proukter, som bekæmper de sejlivede, næsten usynlige smådyr.

Mistanken retter sig ikke mod et konkret produkt, men mod indholdsstofer som f.eks. malathion, pyrethorid og lindane.

Bag undersøgelsen står en anerkendt fransk forskergruppe, INSERM, der har undersøgt 280 børn med en netop stillet diagnose på akut leukæmi og en kontrolgruppe på 288 børn med samme kønsfordeling og alder, som alle sammen ikke er ramt af sygdommen.

Mødrene til børnene, som kom fra fire byer blev interviewet om deres brug af shampoo-proukter mod hovedlus og af andre giftige midler i hjem og have. De blev også spurgt, om de brugte de kemiske midler under og efter graviditeten.

Ud fra de grundige interviews konkluderede forskerne, at brugen af luseshampoo kunne næsten fordoble risikoen for leukæmi.

Insektmidler giver også leukæmi
Samtidig fandt de, at risikoen for akut leukæmi var næsten dobbelt så stor hos børn, hvis mødre sagde, at de havde brugt insektmidler i hjemmet under graviditeten og i længere tid efter fødslen.

- Vores resultater styrker hypotesen om, at giftstoffer i husholdningen kan spille en rolle for fremkomsten af akut leukæmi i den tidligere barndom, siger dr. Florence Menegaux, der leder det franske forsøg.

Resultatet af forsøget publiceres nu i det ansete videnskabs-tidsskrift »Occupational and Environmental Medicine«.

Folk skal bruge noget andet
- På det nuværende stadium kan vi ikke udpege et enkelt og isoleret produkt som synderen, og den præcise årsagsforbindelse er stadig ikke tilstrækkelig undersøgt, fastslår undersøgelseslederen.

- Imidlertid er der så meget substans i vores undersøgelse, som - suppleret med tilsvarende resultater i andre tests - nu bør få folk til at overveje konkrete forebyggende foranstaltninger.