De danske hjem er spækket med computere som aldrig før, men hos de ældre borgere er teknologien endnu ikke flyttet ind, og gør det muligvis aldrig, skriver morgenavisen dato.

Socialt isolerede og sat udenfor samfundsdebatten. Sådan har mange ældre det, fordi de aldrig har lært at bruge en computer, og derfor ikke kan gebærde sig på internettet.

Det er nemlig her, på internettet, at tv, aviser, kommuner og andre instanser henviser til. Men det er lukket land for de ældre uden it-erfaring.

"De ældre føler sig udenfor, og de bliver unødigt skubbet ud af samfundsdebatten. Man kan formode, at det kan betyde, at de hurtigere føler sig svage," siger Birgit Jæger, professor på institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitetscenter.

Hun har tidligere forsket i ældre og it og kunne allerede i 2004 se tendensen til, at de ældre blev sat tilbage i samfundsudviklingen.

Denne tendens bakkes op af en ny rapport fra IT- og Telestyrelsen, der viser, at hver femte dansker aldrig har brugt en computer, og 40 procent ikke er i stand til at gebærde sig i den digitale verden.

Det er særligt de ældre, der er blevet tabt i den teknologiske udvikling. "Hvis man som ældre ikke har haft mulighed for at bruge it i forbindelse med ens arbejde, mangler de ofte it-færdigheder, og så kan det være svært at finde motivationen til at lære det," siger Mette Holm Dalsgaard, specialkonsulent i IT- og Telestyrelsen.

I takt med at it bliver en stadig mere integreret del af samfundet, er det dog ikke længere et spørgsmål om at være motiveret for at lære det, men nærmere for at kunne klare sig.

"Det er vigtigt at understrege, at man går glip af ting, hvis man ikke er i stand til at bruge internettet. Man kan selvfølgelig stadig læse avisen og se tv, men man går glip af uddybningen af nyhederne, de kommunale servicer og muligheden for at kommunikere," siger Mette Holm Dalsgaard.

Ældresagen mener dog ikke, at det er motivationen, der halter."De ældre vil jo rigtig gerne bidrage til samfundsudviklingen. Det gør man jo i dag ved at være aktiv på nettet med at skrive mails og læserbreve og den slags," siger Finn Brændgaard, afdelingschef i Ældre-sagen.

I Ældresagen tilbyder man kurser på alle niveauer i it, men Birgit Jæger kritiserer kommunen for ikke at have gjort nok.

"Det er jo vigtigt at kunne it i forhold til den offentlige forvaltning, hvor meget foregår på nettet. Og det kræver jo, at du kan isenkrammet.

Kommunen vil jo gerne spare på ressourcerne ved at være mere digitale, men så kræver det også, at de sørger for ressourcer til de ældre, ved at stille tilbud til rådighed, der kan undervise dem i brugen af it," siger Birgit Jæger.