EU vil nu gøre noget ved det styrtdyk i antallet af dyre- og plantearter, som ifølge EU-Kommissionen er lige så alvorligt som klimaforandringerne

Samtidigt med at klimaforandringerne spøger, står verden står over for et andet problem af samme størrelsesorden: faldet i biodiversitet. Biodiversitet betyder kort sagt antallet af forskellige dyre- og plantearter, og det er faldet så meget de seneste 50 år, at EU-Kommissionen i en rapport sammenligner alvoren med den globale opvarmning.

- Det er hele jordens naturkapital. Vores naturressourcer, vores mad i maverne, vores livsfundament, siger miljøminister Karen Ellemann (V) efter et møde med EU's øvrige miljøministre i Bruxelles.

De har netop vedtaget, at EU skal have stoppet faldet i Europa i 2020 og samtidigt forsøge at bremse faldet på verdensplan. Den mest ambitiøse plan ud af de fire, der var på bordet. Nu skal der så handles.

- Vi skal have kød på. Det går ikke, at vi bare giver hinanden hånd på, at det er vigtigt, siger Karen Ellemann.

- Vi skal derfor nu have fastlagt en række konkrete delmål, tidsfrister og indsatser, så vi bedre kan måle fremgangen. På den måde undgår vi samme fejl som sidst, hvor man vedtog et meget ambitiøst 2010-mål uden at gøre sig klart, hvordan man ville opnå det, siger hun.

Samtidigt skal ulandene sikres mod rovdrift fra udenlandske firmaer. De regler skal diskuteres på en global konference i Japan i efteråret.

- Vi skal sikre, at den tredje verden får adgang til viden om de naturressourcer, den ligger inde med. Det skal beskytte dem mod, at en virksomhed ikke bare tilbyder dem nogle penge for at udnytte en eller anden kaktus med nogle medicinske egenskaber og så "vroouuum", så er den ressource udtømt, siger Karen Ellemann.

/ritzau/