Prisstigninger og flere grønne afgifter kommer til at give husejere, der anvender olie eller gas til opvarmningen, en økonomisk lussing i de kommende år.

Hvis regeringens forslag »Vores Energi« bliver vedtaget, kommer de 622.157 danske husstande, der anvender olie eller gas til opvarmning, til at betale op til 33 procent mere for at varme huset op. En familie med et parcelhus på 130 kvadratmeter med oliefyr kan således se frem til at betale op mod 6.623 kroner ekstra om året for at varme huset op i 2020.

Regeringens forslag kommer således til at lægge 2.000 kroner oveni regningen i løbet af de næste ni år, mens generelle prisstigninger betyder, at husejerne skal betale 4.623 kroner ekstra. Det giver en stigning i varmeregningen på 33 procent, konkluderer en udregning, som Installatørernes Organisation TEKNIQ har lavet på baggrund af tal fra Energistyrelsen og det Internationale Energi Agentur (IEA).

- Politikerne forhandler om en ny energiaftale, og den vil efter alt at dømme i sig selv betyde, at energiregningen stiger. Men derudover så bygger udregningen på, at energi under alle omstændigheder bliver dyrere, fordi olie, kul og gas stiger i pris, siger administrerende direktør i TEKNIQ, Niels Jørgen Hansen.

I Energistyrelsen, hvor TEKNIQ har hentet tallene, er man dog ikke helt så skråsikre på, at varmeregningen nu også kommer til at stige med op til 33 procent. Her er vurderingen, at varmeregningen for en husstand, der har oliefyr, vil stige med omkring 20 procent frem til 2020.

- De (TEKNIQ, red.) regner med væsentlig højere oliepriser i 2020, end vi gør. Jeg kan se, at de forventer, at olien kommer til at koste 20 procent mere, end den pris, som vi forudser, siger Marianne Nielsen, der er civilingeniør i Energistyrelsen.

Lige meget om stigningen bliver på 20 eller 33 procent, så råder Niels Jørgen Hansen de oliefyrende danskere til at hive læderet op af baglommen og finde et alternativ til de fossile brændstoffer.

- Man kan ikke gøre noget for at forhindre prisstigningerne. Så vi skal til at bruge nogle flere penge på energibesparelser, og så skal samfundet gøre noget for at fremme investeringerne i andre energikilder, siger Niels Jørgen Hansen.

Han understreger, at det ikke er nok at holde varmeregningen op mod, hvad vi bruger i dag.

- Vi kan lige så godt indstille os på, at de fremtidige besparelser bliver større, fordi energipriserne stiger, siger Niels Jørgen Hansen.