Samfundet betaler prisen, når den årlige depression rammer danskerne

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Vi kender det alle sammen. Når året går på hæld, og de mørke efterårsmåneder buldrer ind over os, bliver det pludselig sværere at holde fanen højt. Humøret smuldrer, bladene falder af træerne og - som om det ikke kunne være nok - så vandt man heller ikke i lotto denne gang, og chefen er konstant på nakken af dig. Vintersæsonen er ikke lutter honningkage og juleøl.

Mere end hver tiende dansker lider af sygdommen SAD, bedre kendt som vinter-depression.

Det koster hvert år samfundet millioner af kroner.

Ifølge en beregning, Danmarks Statistik har lavet for B.T., koster én sygedag samfundet 2.300 kr. Sammenholdt med at minimum 5-12 pct. af den danske befolkning hvert år bliver ramt af vinter-depression, koster det samfundet flere hundrede millioner i produktionstab.

Efteråret er dyrt
Især efteråret er en dyr periode. Årets sidste måneder er højsæson for depressioner.

I takt med at dagene bliver kortere, og solen bliver en sjældnere gæst i dagtimerne, oplever hundredtusinder af danskere hvert år, hvordan depressionen kommer snigende og kaster et dystert skær over hverdagen.

Det er der en logisk forklaring på ifølge Jens Ørsted fra SundCentret, som arbejder med behandling af sygdommen SAD.

»Hvis du går ud i haven og løfter en sten, så er der ikke meget liv udover bænkebidere. Det samme gør sig gældende for mennesker. Uden solen kan vi ikke fungere. I efterårsmånederne, hvor det bliver mørkere i vejret, vil det selvfølgelig have en indvirkning på vores psyke,« siger Jens Ørsted og fortsætter:

Energien væk
»Vores naturlige energi bliver påvirket, og det pres, vi udsætter os selv for i forbindelse med f.eks arbejde, bliver svært at leve op til. Energien er der simpelthen ikke.

Derfor oplever utrolig mange mennesker en depression, der går ud over dagligdagen.«

Ifølge Jens Ørsted kan man give vores arbejdskultur skylden for at så mange danskere hvert år rammes af vinterdepression.

»Vores samfund og kultur er jo indrettet sådan, at det eneste tidspunkt, du er udenfor, er, når du går fra hoveddøren og hen til bilen for at køre på arbejde.

Når man så samtidig lægger et pres på sig selv med hensyn til arbejde og pludselig ikke føler, man kan leve op til det, så kan man blive ramt af depression. Den kan i værste fald vare helt op til syv måneder, så folk bliver nødt til at melde sig syge.

Man presser simpelthen sig selv ud over, hvad organismen kan tåle,« siger Jens Ørsted.

daf@bt.dk