Flere europæiske lande bakker op om et nyt milliardprojekt, som skal tiltrække forskere og virksomheder til Danmark og Sverige.

Et dansk-svensk samarbejde om at få et nyt europæisk forskningsanlæg - verdens største mikroskop - til regionen ser ud til at bære frugt.

På et møde i Bruxelles har en lang række europæiske lande givet deres uformelle opbakning til den nordiske plan om at opføre anlægget i Lund på den anden side af Øresund.

- Der er endnu ikke en formel beslutning om placeringen. Men ESS Skandinavien fik på mødet tilslutning fra Frankrig, Tyskland, Polen, Norge, Estland og Letland. Vi står derfor meget fordelagtigt i spørgsmålet om, hvor anlægget skal placeres, siger videnskabsminister Helge Sander.

Dermed tror ministeren på, at det dansk-svenske projekt kan besejre Spanien og Ungarn, som også har tilbudt at lægge jord til det såkaldte ESS-anlæg. Når ESS efter planen står færdig i 2020, vil det være verdens stærkeste neutronkilde, som også kan kaldes for verdens største mikroskop. Anlægget skal bruges til forskning indenfor blandt andet energi, medicin og nanoteknologi.

Det er langt fra gratis at få det såkaldte European Spallation Source til Øresundsregionen. Projektet har en samlet pris på 11 milliarder kroner, hvoraf den danske regering har sagt ja til at spytte 1,4 milliarder kroner i puljen. Men de penge er givet godt ud, mener Helge Sander.

- Et forskningscenter som dette vil tiltrække de dygtigste forskere og studerende og give et tydeligt plus på videnbalancen for både Sverige og Danmark, siger han.

Selv om selve ESS-anlægget skal placeres i Lund, så lægger den dansk-svenske plan op til, at anlæggets datacenter skal oprettes i tilknytning til Niels Bohr Instituttet i København. Det vil åbne op for 65 nye forskningsstillinger, og samtidig forventer Sander, at anlægget kan få flere videnvirksomheder til Øresundsregionen.

Der vil formentlig i næste måned blive truffet en endelig beslutning om placeringen af det nye ESS-anlæg.

/ritzau/