Fik du smøgerne? Panikken næsten lyser ud af øjnene på Mads Mikkelsen, da vi ankommer til det smukke slot Ploskovice en times kørsel fra Prag. Mads – iført 1700-tallets rokoko-kostume – med faste skridt i sine lidt feminine spændebesatte sko skridter henover slottets gulve.

Han har været væk hjemmefra længe. For længe i forhold til sit forråd af Kings uden filter. Og B.T. har lovet at tage smøger med. Lettelsen breder sig i ansigtet og forplanter sig i hele kroppen, da ti pakker skifter hænder.

- Puuuh, tak!, når han lige at sige, inden instruktør Nikolaj Arcel kalder.

For Arcel er der vigtigere ting på programmet end Mads’ smøger! Som nu f.eks. at stå med ansvaret for den dyreste film, der nogensinde er lavet i dansk filmhistorie. Og sikre at ikke et eneste dyrebart minut går til spilde. Nikotintrang eller ej.

Stille tak


Mads Mikkelsen iler tilbage på slottets balkon. Og kort efter råbes der myndigt "ticho prosim!" udover den smukke park. Det er tjekkisk og betyder "stille tak!" - signalet til, at nu ruller kameraerne. Og en ordre der gælder alle, undtagen de mange påfugle der majestætisk spankulerer rundt i parken.

Sådan – både "stille tak" og påfuglenes skræppen – har det lydt i de sidste to måneder, hvor Arcel har optaget sit storslåede periodedrama 'Dronningen og livlægen' på forskellige locations i Tjekkiet.

Her kommer man ikke alene rigtig langt for de knap 46 millioner kroner, filmen koster. Man finder også præcis de rammer, der skal til for til at hensætte såvel publikum som skuespillerne til 1700-tallet, hvor handlingen udspilles.

Derfor tales der kun meget lidt dansk og masser af tjekkisk på filmsettet, hvor mellem 80 og 150 lokale teknikere er hyret til filmen. Plus 20-30 ekstra, når der er heste og kareter med i scenerne.

Og dertil kommer statister i lange baner, som iført smukke rokokodragter er med til at fylde billederne ud. Hvadenten det som nu blot er dekorative samtalende i slotsparken eller gæster ved store maskebal.

Drømmen om at lave en film om det store kærligheds- og ikke mindst trekantsdrama mellem dronning Caroline Mathilde og hendes mands livlæge Struensee har eksisteret de sidste 40 år. Det var bl.a. den legendariske instruktør Erik Ballings allerstørste drøm.

- Det er da så stort at realisere den. Og selvom jeg altid er fyldt med ærefrygt, når jeg laver film, bliver den da ikke mindre af, at Erik Balling også har været i de fodspor, siger Nikolaj Arcel, der bl.a. stod bag publikumssuccesser som 'Kongekabale' og 'Sandheden om mænd'.

20 kilo ekstra


Nu er instruktøren ikke ene om at svulme over af glæde. Selvom hun er spændt inde i stramt korset og slæber rundt på de 20 kilo ekstra kilo, som hendes kjole vejer, har Trine Dyrholm svært ved at tørre smilet af sit ansigt.

- Sådan ser jeg ud konstant. Lige fra jeg vågner, griner hun.

- Jeg tørrer det kun af, når jeg skal filme. For Juliane, som jeg spiller, er ikke ligefrem én, der skraldgriner. Jeg er jo den onde stedmoder. Tænk sig, at jeg nu har nået den alder, hvor jeg skal spille den slags roller, joker den 39-årige stjerne videre.

Med tanke på de 20 kilo, Trine Dyrholms kjole vejer, kan man selv regne på, hvor mange af slagsen der er skabt til filmen, når man nu får at vide, at der i to trucks befinder sig seks ton kostumer!

Filmens manuskript er bygget over Bodil Steensens-Leths bog 'Prinsesse af blodet' og selvom Mads Mikkelsen blankt erkender det, havde han ikke helt forventet at et periodedrama trængte ind under huden på ham.

- Jeg blev meget berørt af historien, siger den store stjerne, som spiller livlægen Struensee. Og tilføjer så:

- Og så er det rigtig rart at spille på sit modersmål igen!