Gammel medicin fra 70'erne skydes ned. Cepos-idé om nedsat moms er ikke brugbar i dag, mener flere

Den liberale tænketank Cepos foreslår en midlertidig nedsættelse af momsen fra 25 procent til 20 procent med virkning frem til udgangen af 2012.

Det kan stimulere det offentlige forbrug, mener Cepos.

Men forslaget afvises fra flere sider.

Med idéen om nedsat moms går de liberale økonomer overraskende i samme spor som daværende statsminister Anker Jørgensen (S) for over 35 år siden.

I et forgæves forsøg på at genoprette statens miserable økonomi fik Anker Jørgensen nedsat momsen midlertidigt ved udgangen af september 1975 til april 1976.

Forbruget til vores indkøb af møbler og hårde hvidevarer steg drastisk i perioden, men medicinen virkede ikke og blev hurtigt opgivet.

Danskerne havde dog glæde af en moms på kun 9,25 procent på alle indkøb i fem måneder, indtil momsen igen røg op på 15 procent i foråret 1976.

Manøvren lykkedes altså ikke den gang, og socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov mener heller ikke, at en momsnedsættelse kan bruges i dag.

- Vi støtter ikke det forslag. Vi har brug for investeringer, der kan skabe holdbar vækst og flere arbejdspladser.

- Der er brug for at fremrykke offentlige investeringer, der kan gavne mange områder som skoler, daginstitutioner, infrastruktur m.v. Ingen er i tvivl om, at der er brug for det, siger Morten Bødskov.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen siger, at en momsnedsættelse kan sænke priserne i forretningerne med fire procent.

- Det vil betyde et større privat forbrug generelt, herunder vil nogle danskere fremrykke køb af varige forbrugsgoder til 2012 for at få momsbesparelsen, siger Mads Lundby Hansen.

Finansekspert, professor Finn Østrup fra CBS mener, at de offentlige finanser kan bruges bedre end til at nedsætte momsen.

- Det hjælper ikke grundlæggende på problemerne, at momsen sættes ned. Var det ikke bedre at bruge midlerne til investeringer, der gavner på langt sigt, spørger professoren.

/ritzau/