Mette Frederiksen har tre konkrete forslag til at forbedre børn og unges trivsel. Væk med karakterbonussen.

Allinge. Når børn og unge i stigende grad tilsyneladende føler sig presset af krav og forventninger, så er der noget galt, og så bliver vi nødt til at handle.

Det var hovedbudskabet, da Mette Frederiksen (S) fredag eftermiddag holdt sin formandstale på Folkemødet.

Dermed tog hun tråden op fra sidste års tale, hvor hun netop konstaterede, at danske børn trives dårligt. En tale, hun fik mange reaktioner på.

- Det har bekræftet mig i én ting. Psykisk sårbarhed blandt børn og unge er et af det moderne samfunds største problemer og dermed en af de største opgaver, siger hun.

Derfor vil Mette Frederiksen gøre op med det usunde præstationspres, unge bliver udsat for.

Helt konkret har hun tre forslag, der skal bidrage til at gøre det lettere at være barn og ung i Danmark.

Først og fremmest vil partilederen ændre de nationale test, der allerede gennemføres fra og med 2. klasse. Det er måske for tidligt, vurderer Mette Frederiksen.

Karakterbonussen, som gør det lettere at blive optaget på drømmestudiet, hvis man i gymnasiet tager et ekstra fag på højt niveau, skaber også øget pres. Den vil Socialdemokratiet også afskaffe.

Og endelig er der uddannelsesloftet, der gør det vanskeligere at tage en ny videregående uddannelse, hvis man allerede har gennemført en.

- Vi må spørge os selv: Har vi efterladt de unge i et uddannelsessystem, hvor alt for mange døre lukker sig, når du først er gået ind ad én?

- De unge er ikke i tvivl: Uddannelsesloftet er med til at skubbe på præstationspresset, hedder det i talen.

Mette Frederiksen sluttede talen af med at invitere alle andre partier i rød blok med til opgøret med præstationssamfundet.

- Vi skal gøre det sammen med Enhedslisten, Alternativet, SF og Det Radikale Venstre, sagde hun.

/ritzau/