Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

For øjnene af 500-600 troende muslimer samlet til fredagsbøn i Islamisk Kulturcenter på Horsebakken i København, gik deres åndelige overhoved, imamen Farouk Sultan, amok i en rus af trusler om mord, bål og brand.

Målet for imamens religiøse raseri var den herboende redaktør af den dansk-pakistanske avis Lahore, Mohammed Hanif Chaudry fra Søborg.

Imam Farouk Sultans besked til Chaudry var klar og tydelig: Chaudry er en "kætter, en forfører og Satan selv".

Bed om tilgivelse eller risikér at blive dræbt og brændt foran forsamlingen.

Samtidig opfordrede imamen under bønnen forrige fredag sin menighed til at brænde og boykotte avisen, og for at lægge vægt bag sine ord lod imamen sine ophidsede tilhængere afbrænde eksemplarer af Lahore foran forsamlingen.

Det var som scener fra "fatwaen" mod den dødsdømte forfatter Salman Rushdie.

To dage senere, sidste søndag, blev de samme dødstrusler udspredt i radioprogrammet, Aap ki Awaz, der sendte en båndoptagelse fra moskeen. Programmet hører under urdu-redaktionen på Radio Storkøbenhavn, der ejes af LO.

B.T. er i besiddelse af en kopi af båndet, hvor imamen udslynger sine slet skjulte dødstrusler, og har med hjælp fra en velintegreret pakistaner i Danmark oversat indholdet af båndet.

"Imamen kalder Chaudry for Satan og Satans unge, han skælder familien ud for at være uvidende. Imamen siger, at Chaudry ikke er muslim, og hvis han dør, vil imamen ikke bede for ham - og det er meget alvorligt for en muslim.

Imamen siger Chaudry skal brændes i stedet for at begraves, og hans blade skal fremover boykottes og brændes.

Hvis nogen havde lavet mindre forseelser skulle han slås ihjel, tordner imamen," ifølge B.T's kilde.

Redaktørens brøde er angiveligt en artikel, han har trykt i sin avis, hvor han kritiserer de muslimske gejstlige for at leve i en anden tidsalder og uden føling med nutidens problemer som muslimer konfronteres med.

Chaudrys artikel er holdt i generelle vendinger og nævner ingen personer.

B.T. har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den mordtruede Mohammed Nahif Chaudry, men andre kilder i det pakistanske miljø siger til B.T., truslerne mod Chaudry er meget alvorlige.

"Det virker meget meget facistisk. I Pakistan ville man måske ikke tage det så alvorligt, men i dansk sammenhæng er det meget farligt. Der kan være en blandt publikum, der tager Imamens budskab alvorligt, og det er farligt," siger kilden, der ønsker at være anonym.

Andre kilder fortæller, at godt nok råder imamen ikke over regulære dødspatruljer, men at der er reel fare for, at Chaudry eller hans familie en dag overfaldes af et køllebevæbnet tæskehold.

Det er ikke første gang at imamen fra Islamisk Kulturcenter udøver brutal censur overfor sine pakistanske trosfæller.

En herboende pakistansk digter samlede en række anerkendte muslimske digte i en bog, krydret med egne og andre herboende poeters værker. Bogen blev indstillet til en pris i Pakistan, men imamen fra Horsebakken så sig gal på værket og truede digteren til at trække bogen tilbage og give en offentlig undskyldning.

"Som mange andre danske imamer, importeret fra Pakistan, er imamen i Islamisk Kulturcenter streng og uden særlig forståelse for det samfund de kommer til," forklarer en kilde til B.T.

Imamen i Søborg kommer fra Kashmir, et område af Pakistan, der regnes for meget traditonsbundet.

B.T. har flere gange kontaktet Islamisk Kulturcenter for at få en kommentar fra imamen. Hver gang lyder beskeden, at han kommer senere, og at man ikke har hans private telefonnummer!

Kulturcenteret finansieres delvis via halal-afgifter i forbindelse med slagtninger af danske kyllinger til eksport.

Centret er også involveret i en sag om fusk med flere hundrede tusinde tilskudskroner, som Københavns Kommune hidtil forgæves har forsøgt at få tilbagebetalt.