Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Erik Sviatchenko er gået fra at være et sikkert kort i Celtics startopstilling, til med mellemrum at varme storklubbens bænk. En træls situation, som danskeren er opsat på at kæmpe sig ud af.

Fuld spilletid i Celtics seks Champions League-kampe mod giganter som Barcelona og Manchester City og fuld spilletid i 16 ud af 20 kampe i den skotske Premiership.

Det var facit for Erik Sviatchenkos vedkommende, da han efter Celtics sidste kamp i efterårssæsonen mod ærkerivalerne Glasgow Rangers gik på vinterferie sammen med holdkammeraterne.

Men siden den succesfulde første halvdel af sæsonen, hvor den danske forsvarsgeneral var selvskrevet til en plads i startopstillingen, har klubbens træner Brendan Rodgers i det nye år i flere tilfælde undladt at kigge Erik Sviatchenkos vej.

»Siden januar har jeg desværre ikke figureret lige så meget, som jeg havde håbet på. Det er første gang i min karriere, jeg har siddet på bænken og er blevet valgt fra, selv om jeg i realiteten er fit. Det er ikke optimalt, og det er en ny situation, jeg skal forholde mig til,« fortæller Erik Sviatchenko til BT.

Erik Sviatchenko startede ude i første kamp i januar mod St. Johnstone, og har siden 'kun' optrådt i startopstillingen hos Celtic i syv ud af 13 kampe i alle turneringer i 2017 - hvorfor, har han ikke fået nogen uddybende forklaring på.

Foto: Russell Cheyne
Vis mere

Danskeren stempler sin nye reserverolle som utilfredsstillende, men den begrænsede mængde spilletid har ikke fået selvtilliden til at smuldre hos den tidligere FC Midtjyllands-spiller.

»Det er selvfølgelig en træls situation, især når jeg har haft så stor en rolle indtil jul, for derefter ikke at være så dominerende, som jeg havde regnet med. Men sådan er det en gang imellem. Når man spiller i en storklub i udlandet, er der flere om buddet og til at presse en. Selvom jeg til enhver tid helst vil undgå at skulle igennem en periode som denne, er det her også med til at gøre mig stærkere,« forklarer Erik Sviatchenko.

Celtic har otte kampe tilbage i ligaen, og dem vil Erik Sviatchenko udnytte til at spille sig tilbage blandt Brendan Rodgers' yndlinge.

»Hvis han (Brendan Rodgers, red.) har valgt, at jeg er tredjevalg, vil jeg gøre alt for at bevise, at jeg skal være en af de to i midterforsvaret. Og jeg hæfter mig ved, at jeg træner rigtig godt, og at jeg føler mig i god form. Lige nu er det frustrerende, men det er ikke værre, end at jeg ved, at jeg er en rigtig dygtig spiller,« siger Erik Sviatchenko.

At Erik Sviatchenko er en dygtig spiller, er ikke gået ubemærket hen. De stærke præstationer i Celtic-trøjen siden skiftet fra FC Midtjylland fik i vinterens transfervindue flere større klubber til at rette blikket mod det skotske højland, hvor især Kasper Schmeichels Leicester - ifølge BTs oplysninger - skulle have set sig sultne på Erik Sviatchenko.

Fremtiden, den ligger dog i Celtic.

»Det setup, jeg har her, synes jeg er rigtig godt. Det er også derfor, jeg ser mig udvikle mig yderligere her, og derfor har jeg ikke travlt,« siger Erik Sviatchenko, der ikke mener, at det giver mening at tænke på større fodboldadresser lige nu.

»Hvis jeg sad nu her, og havde spillet alle kampe, ville jeg være mere tilbøjelig til at sige, at jeg havde gjort det rigtig godt. Men nu sidder jeg på bænken, og så synes jeg, det vil være useriøst at sige, at jeg er klar til at rykke videre.«.

Foto: Lee Smith
Vis mere

2016/17-sæsonen har for Celtic og Erik Sviatchenkos vedkommende været som at stjæle slik fra små børn. Holdet vandt i weekenden mesterskabet otte runder før tid - uden at være gået fra grønsværen som taber. Overlegenheden til trods, føler danskeren, at modstandere som Inverness og Ross County har gjort ham bedre som spiller.

»I forhold til de ting, jeg gerne vil udvikle mig på, det opbyggende forsvarsspil, hvor jeg tør tage initiativ, der synes jeg, at jeg har rykket mig kolossalt meget i de seneste otte måneder. Jeg er blevet meget mere rolig på bolden og kan se mange flere muligheder,« siger Erik Sviatchenko, som for nærværende ser den skotske Premiership som det ideelle sted at udvikle sig yderligere som fodboldspiller.

»Da jeg var i Danmark, sagde jeg også, at jeg er en spiller, som har brug for tid til at udvikle mig. Og det skal ske på et højt niveau, men ikke et, hvor jeg ikke kan bunde. Så vil jeg hellere bruge lidt længere tid på at være helt klar til det næste niveau,« siger Erik Sviatchenko og tilføjer: »Men jeg vil gerne pointere, at jeg skal spille kampe. Jeg er selvfølgelig ikke villig til at sidde på bænken i et år. Sådan hænger det jo ikke sammen i fodboldens verden.«.

Andre læser også