Mindst tre irakiske tolke, som arbejdede for Danmark, var spioner for irakiske oprørsgrupper, siger dansk efterretningschef. Danske embedsmænd stoppede undersøgelse af tolkenes baggrund.

De skulle hjælpe de danske soldater i Irak. Men i virkeligheden lækkede de oplysninger til Danmarks værste fjender. Det skriver Nyhedsavisen mandag.

Mindst tre af de irakiske tolke, som arbejdede for de danske styrker, var samtidig spioner for irakiske oprørsgrupper.

Det fortæller den tidligere chef for den danske bataljons efterretningstjeneste i Irak, major Torsten Lind Thomsen, skriver Nyhedsavisen mandag.

Sagen blev dog aldrig undersøgt til bunds, fordi regeringens embedsmænd bad efterretningschefen om ikke at undersøge de tidligere tolkes sikkerhedsmæssige baggrund.

- Jeg fik at vide, at jeg skulle holde fingrene fra de tidligere tolkes baggrund. Man var simpelthen ikke interesseret i den viden. Embedsmændene var under stort tidspres, fordi tolkesagen var eksploderet i de danske medier, siger Torsten Lind Thomsen.

Derfor stoppede han sin undersøgelse og gav kun de følsomme oplysninger videre til den britiske efterretningstjeneste i Basra, da danskerne forlod Irak.

Det var tre kilder, der uafhængigt af hinanden gav den danske efterretningstjeneste konkrete og troværdige efterretninger i juni sidste år. Kilderne fortalte, at tre tolke var i ledtog med den militante JAM-milits.

- Ifølge mine kilder videregav to tolke oplysninger, fordi de sympatiserede med JAM, mens den tredje tolk solgte oplysninger for penge, siger Torsten Thomsen.

Hans oplysninger bliver bekræftet af en højtstående kilde med viden om tolkesagen, som ikke ønsker sit navn i avisen.

De irakiske tolke kom til Danmark i august 2007 sammen med deres familier under stor bevågenhed. Tolkene frygtede for deres liv på grund af deres arbejde for de danske styrker. Efter et stort politisk drama fik de i slutningen af juni lov til at rejse til Danmark, hvor 306 ud af 373 tolke med familier indtil videre har fået asyl.

Dansk Folkeparti vil nu have undersøgt, om nogle af de tolke, som angiveligt spionerede mod Danmark, kan have fået asyl i Danmark.

- Det er forrykt, hvis nogle af de mennesker, som vi hyldede som helte og tog til Danmark, fordi deres liv var i fare, nu viser sig at være spioner for vores fjender. I så fald må deres sag gå om, siger udenrigsordfører Søren Espersen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Søren Gade (V), men Forsvarsministeriet bekræfter, at tolkene udelukkende blev sikkerhedstjekket i Danmark.