Kvinder er dårligere stillet økonomisk end mænd. Derfor bør mænd betale en ekstra kønsskat.

Det mener et flertal i af politikerne i ligestillingsudvalget i den svenske kommune Umeå i hvert fald. De har foreslået, at mænd fremover betaler en 'ligestillingsskat', der kan udligne lønforskellene mellem mænd og kvinders:

- Når man ser på beskæftigelse, uddannelse, forældreorlov og ulønnet arbejde, er kvinder tabere og mænd vindere, når det handler om at tjene penge, skriver politikerne i et læserbrev i en lokal avis.

Mænd får 7 pct. mere i løn

Ifølge de svenske politikere får mænd syv pct. mere i løn end kvinder. Samtidig er kvinder tvunget til orlov og dermed længere periode væk fra arbejdsmarkedet. Forhold, der betyder, at kvinder set over hele livet sakker endnu længere bagud:

- Hvis man er vred over, at ét køn bliver ramt af en økonomisk sanktion, så burde man være vred på kvindernes vegne hver dag. Samme målgruppe, som er vred nu, er jo ligeglad med, at kvinderne ikke får nok betalt, siger Tamara Spiric, en af politikerne bag forslaget, til Aftonbladet.

Åbner for mere barsel til mænd

Håbet er samtidig også, at forslaget udligner de generelle kønsforskellige på arbejdsmarkedet, så mænd i højere grad begynder at tage barsel. Det kan være svært, som systemet er i øjeblikket, da mange mænd netop tjener mere end deres hustruer.

Det vides endnu ikke, om forslaget går igennem. Men håbet er, at det kontroversielle forslag kan problematisere en udvikling, som alt for længe er blevet overset:

- De fleste mennesker er klar over, at mænd får mere i løn. Alligevel sker der ingenting. Indkomstforskellene er snarere blevet større i løbet af de seneste fem år, siger Tamara Spiric.

Kan en kønsskat være med til at udligne kønsforskellene på arbejdsmarkedet? Eller er det bare helt forkert? Deltag i debatten herunder eller på vores facebook-side.