Den amerikanske præsident Barack Obama får den 108. nobel fredspris. Han får prisen, fordi han giver håb om en bedre fremtid.

Den amerikanske præsident Barack Obama har netop modtaget Nobels fredspris.

Nobelpriskomiteen tildeler præsidenten prisen for hans ekstraordinære bestræbelser på at styrke diplomati og samarbejde mellem verdens folk.

SE BT TV: Her får Obama Nobels fredspris

Komiteen skriver i sin begrundelse:
- Takket være Obamas initiativ spiller USA nu en mere konstruktiv rolle, når det gælder de store klimaforandringer, som verden står over for.

Komiteens formand sagde efterfølgende:
- Det er tid til at tage et globalt ansvar og Barack Obama har formået at samle USA på en konstruktiv måde og givet folk et håb om en bedre fremtid. Han er gået ind i kampen om at skabe dialog og har stædigt stået forrest i kampen for at arbejde hen mod en verden uden atomvåben, siger formanden.

Komitéen fortsætter: 
 
- Kun meget sjældent har en person på samme måde som Obama fanget verdens opmærksomhed og givet mennesker håb om en bedre fremtid.

Skepsis af Obama som vinder

Barack Obama har ikke engang siddet et år på posten som USA's præsident, og det giver skepsis hos Politikens udlands redaktør.

- Præsidenten har taget alle de rigtige initiativer, men han sidder stadig fast i Afghanistan og Pakistan. Og så er der hele hans kamp med sundhedsreformen, som jo splitter vandene i USA. Så man kan sige, at han har alle de gode visioner, men der er bare ikke nogle af dem, der er blevet gennemført endnu, siger han til TV2 News.  

Det er 108. gang, at prisen bliver udelt og der følger 7,2 millioner kroner med prisen.

SE BT TV: Her får Obama Nobels fredspris

bt.dk følger sagen