Saudi-Arabien hjalp Trump, da han var på fallittens rand. Er præsidenten nu i gang med at betale gælden tilbage?

Mens resten af verden har været chokeret over det brutale mord på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, har den amerikanske præsident, Donald Trump, haft påfaldende travlt med at forsvare forbrydelsens formodede bagmand, Saudi-Arabiens kronprins, Muhammed bin Salman.

Nu er spørgsmålet hvorfor.

Hvorfor forsvarer en amerikansk præsident en mellemøstlig diktator som kronprins Salman, der nu også mistænkes for at stå bag mordet på Jamal Khashoggi, en internationalt anerkendt journalist, der bl.a. via sin faste politiske klumme i den amerikanske avis The Washington Post var stærk kritiker af det saudiarabiske regime.

Jo, forklaringen skal ifølge kritikere af Donald Trump findes i præsidentens økonomiske og forretningsmæssige interesser i det olierige kongedømme.

Da Donald Trump i modsætning til samtlige forgængere i Det Hvide Hus stadig nægter at offentliggøre sine selvangivelser, er dele af hans direkte økonomiske interesser i Saudi-Arabien stadig låst væk i en sort boks.

Men ifølge medier som The Economist, Forbes og Wall Street Journal ved vi følgende:

Da forretningsmanden Donald Trump i 1991 var ved at gå bankerot, fik han hårdt tiltrængt hjælp fra den daværende kronprins Alwaleed bin-Talal. Kronprinsen købte således Trumps 282 fod store lystyacht 'Princess' for små 140 millioner kroner. Penge, der faldt på et tørt sted. Og det saudiarabiske kongehus var også en del af den gruppe, der i 1995 var med til at købe det konkurstruede Plaza Hotel på Manhattan for tre milliarder kroner.

I 2016 opkøbte den saudiarabiske regering hele den 45. etage i Trump World Tower i New York. Og under valgkampen forhandlede Trump, Inc. og Saudi-Arabien ifølge avisen The New York Times om et Trump-hotel i hovedstaden Riyadh‎.

Ifølge Wall Street Journal har saudiarabiske investorer i løbet af de seneste årtier betalt Donald Trump det, der svarer til mindst 400 millioner kroner i forbindelse med forskellige forretningsaftaler. Og så sent som i år var talrige saudiarabiske gæster med til at booste fortjenesten på Trump International Hotel i New York med hele 13 procent alene i det første kvartal. I de to foregående år oplevede hotellet ifølge New York Post ellers et markant underskud.

Og under et vælgermøde i Mobile, Alabama, sagde Donald Trump selv:

»Jeg har et virkelig godt forhold til saudierne. De køber mine lejligheder. De bruger 40 millioner dollar, 50 millioner dollar. Forventer folk mon, at jeg ikke kan lide dem. Jeg holder meget af dem.«

»Donald Trumps attitude og hans behandling af hele Khashoggi-mysteriet har kastet skam over USA. Det er tydeligvis Saudi-Arabien, der har magten i det her forhold. Og ligesom mange andre kan jeg ikke lade være med at undre mig over, hvorfor vores præsident i den grad er villig til at sætte vores omdømme på spil til gengæld for simple økonomiske interesser,« siger den demokratiske senator Chris Murphy fra staten Connecticut til The New York Times.

Den demokratiske senator, der i øvrigt også er ledende medlem af senatets udenlandspolitiske komité, sammenligner Donald Trumps forsvar det det saudiarabiske kongehus med præsidentens reaktion, da den russiske præsident, Vladimir Putin, blev anklaget for ulovligt at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016.

»Man kan ikke lade være med at tænke 'hvad har de på ham?'« siger Chris Murphy.

Selv fastholder præsidenten, at hans manglende vilje til at dømme det saudiarabiske kongehus 'på forhånd' blandt andet hænger sammen med, at han endnu ikke har set 'hardcore' beviser. Andre spår, at en våbenaftale til en påstået værdi af 650 milliarder kroner mellem Saudi-Arabien og USA stikker bag.

Og som reaktion på Chris Murphys og mange andres antydninger skrev Trump torsdag i et tweet:

»Bare for at få det på det rene. Så har jeg ingen økonomiske interesser i Saudi-Arabien, ingen. Det er bare fake news.«