Cykelsporten og det hjemlige publikum må sige farvel til en af sine største ryttere gennem tiderne, når Henrik Djernis efter al sandsynlighed kører sit sidste DM i cykelcross. Det sker søndag i Odense.

Mr. Cykelcross har i løbet af sin imponerende karriere vundet 15 senior-DM i 16 forsøg, og havde det ikke været for en enkelt svipser i 1999, ville den 34-årige rytter være gået gennem karrieren uden nogen sinde at have tabt et DM.

Henrik Djernis har med den enkelte undtagelse vundet senior-DM hvert år siden 1985, og han hev i årene inden fem titler i lige så mange forsøg hjem i drenge-, ungdoms- og juniorrækken.

Men nu er dominansen så godt som slut. DM bliver en af de allersidste opgaver for den danske cykelbross-institution.

Efter søndagens 60 minutter lange anstrengelse i Odense resterer kun VM i Tjekkiet den 4. februar.

"Jeg har før sagt, at det er slut, men nu bliver det nok alvor. Motivationen er dalende, jeg er blevet far, og jeg er nødt til at kigge fremad. Men jeg tager lige Cross-VM med, hvor jeg har forhåbninger om en Top 10-placering," siger Henrik Djernis, som gennem tiderne har vundet fire VM-medaljer og blev verdensmester i 1993.

Efter den sidste VM-medalje, som han vandt i 1998, er det internationalt set gået ned af bakke for den danske cross-rytter. Sidste år blev Henrik Djernis nummer 24 ved VM.

Og den plet skal vaskes af resultatlisten.

"Jeg har tidligere sagt, at jeg skulle være stoppet med VM-bronzen i Middelfart i 1998. Men i år føler jeg, at jeg har muligheden for at slutte VM med manér.

Ruten passer godt til mig, da den er hurtig og oftest frosthård."

Netop de optimale forhold ved VM er det eneste, der kan bringe den 34-årige Henrik Djernis en lille smule i tvivl om fremtiden.

"Skulle jeg gå hen og vinde VM eller få en medalje, vil jeg måske overveje at tage en sæson til. Men det er nok at sigte for højt.

Og så er det slut."

Inden for de nærmeste dage afgøres det også, om Henrik Djernis i samme åndedrag vil opgive sin mountainbike-karriere. Hvis hans amerikanske arbejdsgiver finder pengene til det, kører Henrik Djernis endnu en sæson på mountainbike.

Og kan han blive enig med Danmarks Cykle Union om vilkårene, vil de danske cross- og mountainbike-ryttere fra efteråret kunne nyde godt af hans kompetencer som landstræner. /ritzau/