Mere end hver femte kvinde mener, at deres kæreste bruger for lang tid på toilettet. Kønsforsker advarer mod at gøre det til et problem i parforholdet.

Rigtig mange danske kvinder håber på lidt ekstra øjenkontakt og opmærksomhed fra deres kærester – ikke mindst på valentinsdag tirsdag. Men hver femte af dem oplever i stedet, at deres partner bruger for lang tid på toilettet. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for metroxpress.

I undersøgelsen svarer mere end hver femte kvinde i et parforhold, at hun er helt eller delvist enig i, at kæresten bruger for lang tid på toilettet, når han skal lave stort.

Omvendt er det de færreste mænd, der tripper for at få deres kærester ud fra toilettet. Det er nemlig kun hver 14. mand, der i undersøgelsen mener, at kæresten bruger for lang tid på det lille hus.

Ifølge flere eksperter handler mændenes lange toiletbesøg om noget helt andet end at få lettet presset i endetarmen.

»Lokummet er blevet nutidens herreværelse. I moderne boliger er herreværelset blevet udfaset, så nu opfatter mændene toilettet som deres helle,« siger kønsforsker på Roskilde Universitet, Karen Sjørup.

Hun bakkes op af parterapeut Martin Østergaard, der forklarer, hvorfor manden har behov for et helle.

»Mange mænd synes, deres kvinder snakker for meget og ønsker for meget kontakt. Mændene har ikke samme behov, og de kan ikke leve op til alle kvindens forventninger. De bliver overstimuleret og søger tilflugt på toilettet for at kunne stene lidt og læse i et blad om biler,« siger Martin Østergaard.

Han forklarer dog, at undersøgelsesresultatet ikke nødvendigvis handler om, at kvinderne vil have manden til at bruge kortere tid på toilettet. Det handler i stedet om, at kvinden savner nærvær med deres kæreste:

»Det, der er skjult i undersøgelsen, er, at rigtig mange mænd mentalt er på toilettet det meste af den tid, de er sammen med kæresten. De er mentalt et andet sted henne, men for kvinderne er det nemmere at påtale, når han fysisk er et andet sted – som eksempelvis, når han er på toilettet.«

Martin Østergaard har også løsningen på, hvordan kvinderne får mere nærvær fra mændene, uden kæresten bliver kvalt:

»Løsningen er at give ham nogle længere kram. Mænd er gode til nærvær på den fysiske måde frem for dialogen. Den manglende pingpong-dialog kan kvinden i stedet få dækket af mændene på arbejdspladsen,« siger parterapeuten.

Han understreger, at det ikke fører noget godt med sig, hvis kvinden brokker sig over, at hun føler, at kæresten er længe på toilettet.

»Hvis hun påtaler det, vil det bare betyde, at han får en fornemmelse af, at han er utilstrækkelig og forkert, og så vil han blot trække sig yderligere. Så kan du være sikker på, at han vil bruge endnu længere tid på toilettet, næste gang han skal derud,« siger Martin Østergaard.

Man får altså ifølge parterapeuten ikke noget ud af at stille krav til kæresten. Men ifølge kønsforsker Karen Sjørup er det heller ikke et krav, man kan tillade sig at stille:

»Jeg synes, man skal beherske sin trang til at få mændene ud fra toilettet. Kvinder har haft meget travlt med at invadere mændenes rum i ligestillingens navn, og derfor synes jeg, mænd har krav på at have et sted i hjemmet, hvor de kan være alene. Det er kun, hvis kvinden selv skal bruge toilettet, og der kun er ét toilet i huset, at hun kan tillade sig at sige noget til manden,« siger hun.

Kønsforskeren foreslår, man kommer problemet til livs ved, at arkitekter igen begynder at indtænke herreværelser i nutidens boligbyggerier:

»I vores meget individualistiske samfund synes jeg, det er meget mærkeligt, at voksne ikke har deres eget rum. Jeg synes, det burde være en menneskeret at have sit eget rum. For man skal have et sted at dyrke sine egne individuelle interesser,« siger hun.

Avisen tog på gaden og spurgte mændene:

'Hvorfor bruger I så lang tid på toilettet?'

 

Niklas Falk, 23 år, studerende fra København S.
Niklas Falk, 23 år, studerende fra København S.
Vis mere

»Jeg bruger toilettet som et frirum. Jeg bor alene, men jeg bruger det som en pause, når jeg har gæster. Og så bliver jeg også tit fanget af min mobil, når jeg er derude. Jeg sidder ofte på toilettet og kigger Facebook og Instagram igennem eller tjekker nyheder.«

Ole Bülow, 75 år, pensionist fra Roskilde.
Ole Bülow, 75 år, pensionist fra Roskilde.
Vis mere

»Jeg bruger tid derude, fordi det er mit frirum. Der kan jeg være mig selv. Jeg kan tænke tanker, og der er stille. Men jeg er der nok kun i ti minutters tid. Det er ikke altid længe nok efter min mening, haha.«

Thomas Karn, 18 år, holder sabbatår fra Randers.
Thomas Karn, 18 år, holder sabbatår fra Randers.
Vis mere

»Jeg sidder tit og spiller på min telefon, og så har jeg det også med at falde i staver. Jeg går dog ikke på toilettet for at få fred fra min kæreste, men når jeg er ude med mine venner, kan jeg godt sidde 10-15 minutter på det offentlige toilet for at være lidt alene.«

Svend Birker Jakobsen, 72 år, pensionist fra Roskilde.
Svend Birker Jakobsen, 72 år, pensionist fra Roskilde.
Vis mere

»Jeg er meget derude, fordi jeg døjer med maveproblemer – forstoppelse. Det er sådan noget mange af os ældre får. Men i mange boliger er toilettet jo også blevet moderniseret, så det næsten er et spaområde, og derfor er det jo også rart og hyggeligt at sidde derude.«

Frederik Selvang, 24 år, fitnessmanager fra København S.
Frederik Selvang, 24 år, fitnessmanager fra København S.
Vis mere

»Det er fordi, jeg scroller Facebook igennem. Jeg synes, det er et komfortabelt sted at sidde, selvom mit toilet dog er lidt lille. For mig handler det ikke om at få fred. Hvis jeg ville have fred fra min kæreste, ville jeg bare bede hende om at gå.«

Bjørn Ælling, 64 år, førtidspensionist fra København V.
Bjørn Ælling, 64 år, førtidspensionist fra København V.
Vis mere

»Det er et sted, hvor jeg kan være i fred. Nu bor jeg dog alene, men når jeg er et sted med mange mennesker, kan jeg få ro på toilettet. Dog synes jeg ikke, de offentlige toiletter er så rene, så jeg bruger egentlig nok kun tre-fire minutter derude.«

»En anden grund til, at mænd bruger lang tid på toilettet er også, at de onanerer derude. Deres kærester betragter det som utroskab, så de gør det i skjul på toilettet. Men det gælder dog ikke mig selv.«