Ifølge Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, er det besynderligt, at Islamisk Trossamfund og Muslimernes Fællesråd ikke tager klart afstand fra Islamisk Stat.

I Venstre har man svært ved at forstå, at Det Islamisk Trossamfund (DIT) og Muslimernes Fællesråd - på trods af opfordringer - ikke tager afstand fra og advarer mod Islamisk Stat (IS).

Det siger Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V), efter politichefer i Aarhus og København i søndagens Jyllands-Posten har understreget, at det vil være et vigtigt signal til unge, der overvejer at tage til Syrien for at kæmpe, hvis imamer og muslimske organisationer i højere grad offentligt tog afstand fra IS.

»Jeg skal ikke gøre mig klog på, om Islamisk Stat har infiltreret Islamisk Trossamfund og Muslimernes Fællesråd. Men det forekommer da højest besynderligt, at de to organisationer ikke er mere klare i spyttet,« siger Martin Geertsen i en skriftlig kommentar og uddyber:

»Den ganske almindelige muslimske indvandrer i Danmark har da behov for at vide, hvor deres organisationer står henne i debatten om IS.«

Ifølge Venstre-ordføreren er det nødvendigt, at organisationerne kommer på banen.

»Hvis ikke muslimernes organisationer her i landet snart får taget bladet fra munden, kan man jo ikke tolke det i anden retning, end at man tier og samtykker om Islamisk Stats hærgen i Irak og Syrien og organisationens undergrundsvirksomhed i Danmark.«

»Vi har ikke ytringspligt i Danmark, men det er også klart, at tavse muslimske organisationer betyder et kæmpe tab af legitimitet,« siger Martin Geertsen.

Det Islamiske Trossamfund advarer i en skriftlig udtalelse i Jyllands-Posten mod at fokusere på »store ord uden egentlig og reel handling«, og politiet opfordres samtidig til at tage dialogen uden for medierne.

»DIT er i gang med diverse initiativer såvel som andre moskéer, og såfremt politiet ønsker at indgå i en dialog med os og drøfte nogle elementer, vil det være passende at undgå henvendelser via tredjepart for netop at vise seriøsiteten for alle,« lyder det i udtalelsen.

I både Norge og Storbritannien har muslimske autoriteters fordømmelse af IS ifølge Jyllands-Posten været markant.