Forklaringen vakler og Sohn skal melde klart ud om kommunistpenge, mener SF’s ledelse og bagland

Jorden bliver gradvist varmere og varmere under erhvervsminister Ole Sohn.

I tre tv-optrædener mandag aften erkendte Ole Sohn ellers at have bedt om og modtaget penge via trykkeriet Terpo Tryk fra det kommunistiske parti i Moskva i 80’erne. Sohn forklarede, at han i den anledning foretog et telefonopkald til Moskva for at få sendt penge til DKP i København.

Men Sohn skal melde meget klarere ud, ifølge SF-ledelsen! Det betyder formentligt, at Ole Sohn inden længe igen vil komme på banen for at forklare om sin rolle som kommunistboss for 20 år siden. Og denne gang på rent dansk - uden at det kan misforstås.

Det har ifølge B.T.s oplysninger således længe irriteret SF-ledelsen og Villy Søvndal, at Sohn har undveget at svare på, hvor længe støtten varede ved, hvor store summer det drejede sig om, osv.

Søvndal træt af tavshed


Det fortæller en kilde tæt på udenrigsminister Villy Søvndal, som oplyser, at partiformanden gennem en længere periode har været træt af Ole Sohns tavshed om sin DKP-fortid.

Derfor har han bifaldet, at Ole Sohn mandag valgte at gå i medierne for at forsvare sig.

I baglandet melder flere kritikere sig dog efter Sohns tv-optrædener mandag aften.

En af dem er tidligere folketingsmedlem for SF, Pernille Frahm.

- Jeg synes, der er flere ting i hans forklaring, som vakler. Jeg ved f.eks. stadig ikke, hvor længe Ole Sohn accepterede, at Terpo Tryk modtog penge, siger Pernille Frahm til B.T.

Frahm foreslår lovændring

Hun foreslår en lovændring, så man i fremtiden kan undgå sager som den med Ole Sohn.

- Alle danske partier bør lægge helt og aldeles åbent frem, hvad de får i støtte fra organisationer herhjemme og i udlandet. Problemet er bare, at det vil de fleste partier ikke. Desværre har både Socialdemokraterne og mit eget parti også sagt nej til en ændring af loven, siger Pernille Frahm.

Andre medlemmer af SF er endnu hårdere i deres kritik af partiets magtfulde vækst- og erhvervsminister, omend flere ønsker at være anonyme.

En central SF’er forklarer, at ’det er meget skadeligt for ledelsen, at Ole ikke forklarer sig klart og står ved sine handlinger. Sandheden er jo, at han var tæt involveret med regimer, som bl.a. skød uskyldige tyskere, der flygtede til friheden. Det kan være skadeligt for partiet at have ham så tæt placeret i toppen, hvis ikke sagen snart lukkes.’

B.T. var i går også i kontakt med flere lokalfomand, bl.a. Gyda Callundann, lokalformand i SF Sjælland, hvor Ole Sohn er valgt til Folketinget. Her er støtten til vækst- og erhvervsministeren stadig på plads, selvom trætheden af at tale om sagen, er begyndt at melde sig.

- Jeg har faktisk ikke noget at sige til det. Der er alligevel ingen, der ved, hvad der er op og ned på den sag. Det er så mange år siden, så det rør mig slet ikke.