Efter bilagsrod og vælgerflugt ser eksminister Rasmus Prehn nu tilbage på en turbulent slutspurt.

Torsdag måtte den mangeårige socialdemokrat afgive ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri til en Venstre-mand, Jacob Jensen.

I sin afskedstale roste Prehn medarbejderne og fremhævede positive resultater på blandt andet fiskekvoter.

Men de sidste mange måneder har været overskygget af noget andet, nemlig sager om Prehns misbrug af statens kreditkort. Det fortalte han efter ministeroverdragelsen:

»Det har været mareridtsagtigt. Det har været seks måneder, som man ikke ønsker for sin værste fjende.«

Prehn har imod reglerne brugt sit ministerkort til at betale ved blandt andet frokoster og restaurantbesøg.

Sagerne fik blandt andet Folketingets Ombudsmand til at gå ind i sagen og Rigsrevisionen til at starte en undersøgelse af ministres brug af kreditkort.

Rasmus Prehn har erkendt, at sagerne ikke har gavnet hans chance for at blive minister. Men han er ikke vred, siger han:

»Jeg har dummet mig, jeg har lagt mig fladt ned, jeg har undskyldt. Og så er det dét. Jeg tager det på mig, jeg er ikke sur eller bitter eller noget som helst.«

I ét tilfælde havde Rasmus Prehn spist middag til 1.468 kroner på skatteborgernes regning. Her skrev Prehn på et bilag, at han havde spist middag med journalisten Søren Wormslev fra mediet Nordjyske.

Det passede dog ikke, og Prehn har siden nægtet at fortælle, hvem personen i virkeligheden er.

Det vil han stadig ikke, da B.T. spørger torsdag.

»Som jeg har sagt, så har jeg lavet en aftale med den pågældende om, at det er noget, vi har i fællesskab.«

Du har sagt, at du ikke ville sige, hvem du spiste med, fordi personen risikerer at blive fyret. Men 18 mediehuse har sagt, at de ikke ville fyre vedkommende. Hvorfor vil du ikke bare sige det?

»Jamen altså, jeg har ikke flere kommentarer til det.«

»Jeg kommer ikke nærmere ind på det nu. Jeg synes, jeg har svaret rigeligt på de her spørgsmål. Jeg har selv betalt den her regning, jeg har undskyldt, jeg har lagt mig ned. Jeg tænker, at nu er det også tid til at komme videre.«

Rasmus Prehn var med fra starten af Mette Frederiksens regering i 2019. Først var han minister for udviklingssamarbejde, siden minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Ved folketingsvalget 1. november fik han absolut færrest stemmer i Socialdemokratiet, og blev kun med nød og næppe valgt ind, og gik tæt på 4.000 stemmer tilbage.