Villy Søvndal har i løbet af sine seks år som formand for SF ændret holdning på alle væsentlige politik-områder.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>B.T. har gennemgået partiets mange udspil og SF-formandens egne udtalelser, siden han blev valgt i foråret 2005, og kan i dag tegne et billede af et parti og en formand, der er vendt på en tallerken så ofte, at det er svært at følge med.

SF har foretaget så mange kursændringer for at tækkes regeringsalliancen med S, at man i realiteten har kopieret store dele af Socialdemokraternes skattepolitik, retspolitik, skolepolitik, klimapolitik, udenrigspolitik og velfærdspolitik.

Forvandlingen


Et eksempel er boligskatten.

Efter et sommergruppemøde i august 2005 forklarede Villy Søvndal, hvorfor SF ville hæve ejendomsværdiskatten.

- Enhver i dette samfund, der er optaget af begreber som retfærdighed, vil finde det underligt, hvis man lod boliggevinster, der i øjeblikket høstes ind, være, udtalte formanden.

I dag har SF fredet boligejerne i en sådan grad, at man, som Claus Hjort Frederiksen gjorde i en tv-debat med Ole Sohn, risikerer at blive kaldt en løgner, hvis man så meget som antyder, at SF kunne finde på at løbe fra sit løfte om at holde boligskatten i ro.

Et andet eksempel er modstanden mod den forkætrede 24 års-regel og tilknytningskravet for udenlandske ægtefæller.

Tre valgnederlag i streg til rød blok i 2001, 2005 og 2007 har tvunget partiet til at rette ind til højre.
 
- Enhver kan se, at der ikke er flertal i befolkningen eller i Folketinget for at afskaffe disse regler, og derfor kan vi lige så godt acceptere dem, har Villy Søvndal sagt.

Har slugt mange kameler


I hans formandstid er SF kommet med i forsvarsforliget og i bankpakken. Begge dele var helt utænkeligt, da Holger K. Nielsen var formand.

Villy Søvndal har slugt mange kameler, og han gør det gerne, hvis belønningen kommer i form af en sejr til rød blok ved næste valg.

Hvor vigtigt dette mål er for SF, fik man et sjældent indblik i, da debatten om regeringens forslag til et pointsystem for familiesammenføring af ægtefæller rasede i november sidste år.

To medlemmer af folketingsgruppen, Özlem Cekic og Kamal Qureshi mente, at kærlighed måtte veje tungere end point.

Blev stiktosset


Det var SF altid gået ind for, men der tog de fejl. Villy Søvndal blev stiktosset.

- Undskyld mig, men jeg synes, der hersker en fatal del af kynisme på den del af venstrefløjen, som synes, at regeringsspørgsmålet er underordnet.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at man ikke efter ti år med Pia Kjærsgaard ved roret ikke forstår, hvor væsentligt, en regeringsdeltagelse er på dette punkt, sagde Villy Søvndal.

Robert Klemmensen, der er lektor i statskundskab ved Syddansk Universitet, mener at Villy Søvndals troværdighed, bliver et centralt tema i den kommende valgkamp.

- Når man har rykket SF så langt til højre, må man forvente, at nogle vil spørge, om han har en holdning, siger han.

Spørger man adjunkt Flemming Juul Christensen fra Aarhus Universitet, om vælgerne har et klart billede af, hvad SF står for i dag, svarer han, at SF under Villy Søvndals ledelse er kommet til at ligne Socialdemokraterne mere.

Har høvlet knaster af

Ser du for dig, at partiets smertegrænse er nået, eller er det bare begyndelsen?

- I en regering vil der løbende opstå sager, SF må tage stilling til. Men man må sige, at SF gennem sin ændrede kurs har forsøgt at afhøvle de værste knaster, inden partiet kan komme til at stå med ansvar, siger Flemming Christensen.

Sigge Winther Nielsen, som på Københavns Universitet forsker i vælgere og partier, påpeger, at SF ikke er det eneste parti, der har har skiftet holdning på afgørende punkter. Det har V og S også gjort.

- Det vigtige er, om de formår at bygge en appellerende fortælling om det moderne SF. De har selv talt om at gå fra rollen som brokkeparti til indflydelsesparti. Og det betyder, at den røde fane er kylet på museum, og Villy er kommet i tætsiddende habit, siger han.

Villys vej til indflydelse har kostet på profil-kontoen.

- Jeg tror, få vælgere har et krystalklart billede af SFs politik. Men det er måske en fordel. På den måde er de svære at sætte i bås som savlende stalinister.

I stedet kan det nye SF for nogle mere virke som en lidt tom tavle, alle folk selv kan male deres indtryk på.

Derfor er det ikke så underligt, at regeringen i øjeblikket gerne deltager aktivt i at forklare, hvad der skal skrives på Villys tavle: F.eks. højere boligskatter, siger Sigge Winther Nielsen.

Se i faktaboksene i siden, hvordan Villy Søvndal har skiftet holdning.

Læs meget mere i dagens udgave af B.T.