Jens Jørgen Brinch fortæller åbent om sit eget personlige kræft-katalog med råd og recept på, hvordan han selv tror, han er ved at vinde cancer-kampen.

RÅD 1: Mit vigtigste mantra har været: Kæmp, for satan! Man skal tro 100 pct. på chancen for sejr – viljen er dit bedste våben.

RÅD 2: Tag kontrol! Al erfaring viser, at den, der sætter sig hen i hjørnet og græder, taber kampen mod kræft. Jeg har også siddet og grædt, men har forsøgt at tage kontrol over sygdommen, så den ikke tog fuldstændig kontrol over mig. Når jeg er kommet mig efter en operation, har jeg straks researchet på nettet og i bøger, time efter time for at finde ud af: Hvad kan jeg selv gøre?

RÅD 3: Vær åben! Min kone, Pia, og jeg har været fuldstændigt åbne omkring min sygdom – ikke bare overfor hinanden, vores familie og venner, men overfor alle, der har vist interesse. Hvis jeg har sneget mig til en fodboldkamp, og en mand har sagt: Det er ellers lang tid siden, vi har set dig på tv – så har jeg fortalt hele min historie.

RÅD 4: Tag imod al den hjælp, venner og familie tilbyder. Om det er trappevask, nyt gulv i udestuen eller hjælp til at hugge brænde – så tag imod den. Andre folks opbakning og støtte styrker fantastisk.

RÅD 5: Prøv det, du tror på. Og tro på det, du prøver. Læger og kirurger har været fremragende omkring operationer, og sygeplejerskerne professionelle, men du får ikke mange gode råd med hjem fra lægerne.

Lægen vil sikkert kun tilbyde kemo, og det er da fint, men jeg har prøvet meget forskelligt og har lagt vægt på simple ting som sund kost, sund levevis, motion og akupunktur, der virkelig har været med til at give mig kræfter.

Jeg har også brugt en alternativ behandler, der har givet mig C-vitaminer intravenøst i store mængder. Min kost er lagt helt om. Væk med okse- og svine-kød og ind med meget mere fisk og fjerkræ samt masser af grøntsager.

RÅD 6: Der forskes meget i kræftvacciner i dag. Jeg har valgt at få frosset noget af mit syge levervæv ned og det kan måske i fremtiden bruges som vaccine.

hendel