»Siden jeg var baby, har jeg kravlet ud i bølgerne. Familiehistorierne går på, at jeg slet ikke kunne lade være med at være i vand.«

Det fortæller 40-årige Karin Prehst Lund Madsen, da B.T. møder hende på Den Blå Planet, hvor hun har – måske – et af Danmarks mest fascinerende job.

Hun er nemlig havfrue. I et kæmpemæssigt akvarium dykker hun rundt blandt hammerhajer, rokker, guitarfisk og meget andet. Selvom det for mange nok kan virke vanvittigt at hoppe ned til en bunke hajer, så er det ingen sag for Karin – tværtimod.

»Hajer er ikke farlige. Det er havfruernes venner,« forklarer hun.

Havfruen Karin er gift med den 58-årige journalist Anders Lund Madsen.
Havfruen Karin er gift med den 58-årige journalist Anders Lund Madsen. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Inden Karin sprang ud som havfrue, tog hun en international teateruddannelse og har haft bopæl i både Rio, Berlin og Paris. Det var også i teaterverdenen, at hun skulle møde sin ægtemand.

I 2008 blev hun nemlig introduceret for Anders Lund Madsen på Bellevue Teatret. Parret, som blev gift i 2012, har i dag fire børn sammen. Sønnerne Modig og Stærkodder samt døtrene Fri og Vild.

Ifølge Karin Prehst Lund Madsen har hun altid været havfrue. Men det var en rejse til USA med ægtemanden, der for alvor satte vind i sejlene. Her overværede parret nemlig et havfrueshow.

»Deres haler var lavet af stof, og så havde de nogle lange iltslanger, hvor de sugede luft mellem dansene. Så tænkte jeg: 'det kan jeg da gøre meget, meget bedre',« fortæller hun.

»Vi behøver jo ikke luft nede i vandet. Vi er pattedyr ligesom delfinerne og hvalerne – de kommer op og får luft og så dykker de ned igen. De kan vi mennesker også.«

Så Karin, der hele sit liv har dykket, tog udfordringen op.

På ferien forærede Anders Lund Madsen Karin hendes allerførste havfruehale. Den blev speciellavet til hende og bestilt hjem fra Tyskland –  og den skulle vise sig at blive startskuddet til en helt ny karrierevej for den vandglade skuespillerinde.

Hun arbejdede i forvejen på Den Blå Planet som dyrepasser, og til en julefrokost fik hun, efter at have dykket foran alle medarbejderne, overtalt ledelsen til at ansætte hende som havfrue. Dermed blev hun Danmarks første professionelle havfrue. Et job, der indebærer, at hun i ny og næ kan opleves i oceanet blandt hajer og andre fisk på Den Blå Planet.

Havfruerne på Den Blå Planet.
Havfruerne på Den Blå Planet. Foto: Jacob Crawfurd
Vis mere

I dag har Karin tre haler. Guldhalen, hun dykker med, er inspireret af torsken. Den er lavet af gummi, vejer 14 kilo og har kostet intet mindre end 30.000 kroner.

Egentlig kan hun holde vejret i fire minutter. Men når hun er i bassinet som havfrue nøjes hun med at dykke et minuts tid ad gangen, fordi hun skal bruge energi på at bevæge sig og sørge for, at hun ikke svømmer ind i glasruden – eller i fiskene, for den sags skyld.

Fiskene, der ellers hurtigt bliver stressede og ændrer adfærd, når rengøringsdykkerne kommer på besøg, har accepteret Karin og de fire andre havfruer, der senere er kommet til.

»Vi havfruer er i havet og i vandet på fiskenes præmisser. Når vi tager vores haler på og dykker ned i oceanet her, så er vi ikke på besøg – så er vi hjemme,« siger hun.