Alt håb er ikke ude, fordi du ikke kan lide dampede bønner og kogt blomkålshoved. Der er sjovere måder at få grøntsager på. Forklæd dem i burgere, lasagne og andre livretter

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og få denne uges madskole, hvor grøntsagspassionisten og madbloggeren Maria Engbjerg, giver dig inspiration til hvordan du laver mad med grønsager, uden at det behøver at være en kedlig omgang dampede blomkål.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og deres opskrifter.

I KØKKENET - MARIA ENGBJERG

Det får du:

  • Artikel: Snyd dig til flere grønsager
  • 6 gode råd: Grønne livretter
  • Opskrift: Vegetar mexiburger i broccoliboller (4 stk.)

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Alt håb er ikke ude, fordi du ikke kan lide dampede bønner og kogt blomkålshoved. Der er sjovere måder at få grøntsager på. Forklæd dem i burgere, lasagne og andre livretter

Det ligner en burger med bøf, men den er lavet af grøntsager. De hedder fritter, men de er lavet af sprødstegte grønne bønner. Mulighederne for at forklæde grøntsager som dine livretter er mange. Og måske er det netop din redning, hvis du er knap så grøn, som du selv kunne ønske dig.

»Grøntsager behøver ikke at være kogt blomkål og broccoli. Der er mange andre sjove måder at få mere grønt ind i hverdagen,« lyder det fra BTs grøntsagskok Maria Engbjerg.

I KØKKENET - MARIA ENGBJERG

Som grøntsagsblogger er hun fuldt ud bevidst om, at tanken om kål, bønner og rødbeder ikke nødvendigvis får mundvandet til at løbe hos alle mennesker. Men at leve mere grønt behøver hverken at være mere kedeligt – eller det modsatte – mere kompliceret.

»Man behøver ikke at opfinde den dybe tallerken, bare fordi man skal til at spise mere grønt. Man kan sagtens ’grøntsagficere’ de retter, man allerede kender godt og holder af,« forklarer Maria Engbjerg. Derfor arbejder hun i sine opskrifter med at forklæde grøntsager i populære retter, vi normalt forbinder med kød.

»Retter som burger, lasagne og pastaretter gør noget ved os. Det er retter, vi per definition rigtig godt kan lide. Derfor er det oplagt at bruge dem til at få masser af grøntsager ind i hverdagen,« forklarer hun.

BTs madskole Grøntsagspassionist Maria Engberg
BTs madskole Grøntsagspassionist Maria Engberg
Vis mere

6 GODE RÅD OM GRØNNE LIVRETTER

1. Skift det klassiske burgerbrød ud med en top og bund af stegte skiver af squash eller aubergine.

2. Lav bøffen af grøntsagsfars i stedet for hakket kød. Riv og blend grøntsager efter eget valg og bind farsen sammen med æg.

3. Blend grøntsager ind i den klassiske kødsovs til spaghetti eller lasagne.

4. Skift pastaplader i lasagnen ud med skiver af for eksempel squash, aubergine eller søde kartofler.

5. Køb et vaffeljern og brug det til det salte køkken. Lav vaffeldej af kikærter, spinat, sød kartoffelmos eller andet grønt og pisk det sammen med vand eller æg, salt og krydderier, og bag dejen i vaffeljernet. Server de grønne vafler med fyld af salat, ost eller for eksempel laks.

6. Lav fritter af andre grøntsager end kartofler.

GRØN 'FASTFOOD': VEGETAR MEXIBURGER I BROCCOLIBOLLER (4 STK.)

Broccoliboller:

  • 1 broccoli inkl. stokken
  • 1 æg
  • 2 æggehvider
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. loppefrøskaller
  • ½ dl kokosfibermel (købes i f.eks Føtex eller som spotvare i Netto)

Vegetarbøffer:

  • 2 store søde kartofler
  • 1/2 dåse sorte bønner
  • 1 lille dåse majs
  • 1 lille rødløg, finthakket
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. oregano
  • 1 tsk. chili
  • 1 æg
  • 1-2 spsk. loppefrøskaller
  • Salt og peber

Avocadocreme:

  • 1 moden avokado
  • 2 spsk. skyr eller græsk yoghurt
  • Saften fra 1/2 lime
  • 1/2 tsk. stødt spidskommen
  • 1/2 tsk. stødt koriander
  • Salt og peber.

Chilimayo:

  • 3 spsk. god mayonnaise
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. chili
  • Salt og peber

Fyld:

  • Salat
  • Tomat
  • Agurk
  • Rødløg

Sådan gør du:

Broccoliboller: Tænd ovnen på 200 grader. Hak broccolien fint i en foodprocessor. Rør æg og æggehvider godt ud i den finthakkede broccoli. Tilsæt salt, bagepulver, kokosfibermel og loppefrøskaller. Rør det grundigt, og lad dejen stå i 10-15 min. så den samler sig. Kom bagepapir på en bageplade. Form bollerne (nok til 6 stk.) med hænderne og læg dem på bagepladen.Drys evt. med sesamfrø, birkes, græskarkerner eller solsikkekerner. Bag bollerne i ovn i 20-25 min., til de er faste og lette. Bollerne er fryseegnede og bør ellers opbevares på køl.

Vegetarbøffer: Vask de søde kartofler grundigt og tør dem. Skær de søde kartofler i tern på ca. 2 x 2 cm. Kom dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i en 190 grader ovn i 25 min. Mos kartoflerne, mens de stadig er lidt varme og bland mosen sammen med alle de øvrige ingredienser. Form fire bøffer og bag dem i ovn ved 190 grader i 20 min. Skru nu op til fuld temperatur, tænd grillfunktion og giv dem 3 min., til de har en sprød skorpe.

Avocadocreme: Mos avocadoen og rør den sammen med alle de øvrige ingredienser. Smag til med salt og peber.

Chilimayo: Miks mayonnaise, tomatpuré, hvidløg, chili og salt og peber.

Anretning: Flæk fire broccoliboller, smør dem med chilimayo på begge halvdele, læg salatblade på den nederste og placer en vegetarbøf ovenpå, top den med avocadocreme, tomat, agurk og rødløg i skiver og slut af med den øverste bolle.

 

SPONSERET INDHOLD: Snit nemt dine grøntsager med de bedste mandolinjern på markedet