Foto: JOAKIM ROOS

»Det er en kæmpe politimæssig skandale«.

Så bramfri en formulering brugte den danske skibsinspektør Flemming Thue Jensen på søndagens pressemøde om mordbranden på skibet Scandinavian Star, der i 1990 kostede 159 personer livet.

»Hvis de havde hørt om det, jeg havde at sige, kunne de reelt have minimeret antallet af mistænkte fra mere end 400 til tre personer. Så kunne sagen være blevet opklaret inden for en måned,« sagde danskeren på pressemødet i den norske hovedstad.

I søndagens Politiken brød han 26 års tavshed om den voldsomme ulykke og mistænkte samtidig to besætningsmedlemmer for at have stået bag branden på det skandinaviske passagerskib, som brød i brand midt ude i Skagerrak den 7. april 1990, da det var på vej fra Oslo til Frederikshavn.

Jette og scandistar 123

Flemming Thue Jensen var en af de første, der undersøgte det udbrændte skib, efter det var blevet bugseret til Lysekil i Sverige. Og han er sikker i sin sag: Brandårsagen skyldes sabotage af to besætningsmedlemmer, der nøje gennemtænkte massemordet.

Ifølge den danske skibsinspektør afkoblede de blandt andet et hydraulikrør - olierør - til at antænde skibet. De skulle også have have opstillet madrasser, som var med til at antænde skibet i rekordfart.

mike og skib 123

Flemming Thue Jensen fortæller, at det var et forfærdeligt syn, der mødte ham, da han ankom til det udbrændte skib.

»Vi blev mere og mere betænkelig om dødsbranden, da vi så skibet. Da vi ankom til Lysekil i Sverige (hvor skibet blev bugsereret til), fik vi et chok. Vi måtte kaste op engang imellem,« fortalte han.

Hvorfor han først bryder sin tavshed nu efter 26 år skyldes blandt andet, at han ikke længere kan holde norsk politi ud, som han mener, at har saboteret sin egen efterforskning.

Ifølge Flemming Thue Jensen nægtede norsk politi at erkende, at der kunne være tale om 'sabotage'.

»I stedet for hængte de en uskyldig dansk lastbilchauffør ud for branden, og det burde de skamme sig over,« lød det fra ham på pressemødet.

Flemming Thue Jensen nægter at tale med norsk politi, men er villig til at møde op i retten, hvis det kommer dertil, forklarede han. Han er dog glad for at få lettet sit hjerte for offentligheden.

»Jeg er virkelig glad for, at jeg har gjort det«, understreger han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.