27-årige Zaid Mohammed Al-Kayssi bliver skudt på klos hold på Frederiksberg i København, netop da han har forladt sin arbejdsplads i den nærliggende Drømmeland-forretning. Lau Thygesen er ny leder af Københavns Politis bandeenhed. Han kommer fra en stilling i Task Force Øst og har altså beskæftiget sig med rockere og bander øst for storebælt i årevis.
27-årige Zaid Mohammed Al-Kayssi bliver skudt på klos hold på Frederiksberg i København, netop da han har forladt sin arbejdsplads i den nærliggende Drømmeland-forretning. Lau Thygesen er ny leder af Københavns Politis bandeenhed. Han kommer fra en stilling i Task Force Øst og har altså beskæftiget sig med rockere og bander øst for storebælt i årevis. Foto: Martin Sylvest / Dennis Lehmann

Politiet arbejder intenst på at finde ud, hvem der onsdag skød og dræbte 27-årige Zaid Mohammed Al-Kayssi foran sengeforretningen Drømmeland på Frederiksberg. Men selv hvis morderen bliver fundet, vil det ikke fjerne problemets rod.

Politiet har ikke magten til at fjerne de bander, hvis konflikter har resulteret i mere end 20 skudepisoder, overfald, knivstikkerier og drab på åben gade siden nytår. Det siger Lau Thygesen, der er leder af Politiets afdeling for Organiseret Kriminalitet og efterforsker mordet på Zaid Mohammed Al-Kayssi.

- Politiet kan godt løse problemer og holde banderne i ave her og nu, men hvis vi skal fjerne banderne og stoppe tilgangen, skal der nogle andre på banen, siger Lau Thygesen.

Loyal to Familia

Han ønsker ikke at uddybe, hvem der så skal stoppe banderne, når politiet ikke kan, men i Københavns Kommune er Lea Bryld enig i, at det ikke udelukkende er en politiopgave at stoppe bandernes hærgen.

- Jeg er meget enig med Lau i, at det ikke kun er en politiopgave at stoppe banderne. Det er noget, vi alle sammen skal tage fat i. Derfor er vi glade for det samarbejde, vi har med politiet. I Københavns Kommune har vi et stort fokus på, at de unge under 18 år ikke ender i banderne, så der ligger et kæmpe arbejde i SSP-regi, siger Lea Bryld, der er kontorchef i Center for Sikker By, der blandt andet arbejder med at forhindre bandekriminalitet.

Bandeleder: Vi bliver flere

En del tyder på, at banderne forsøger at hverve flere medlemmer til at bekrige deres rivaler.

For nylig proklamerede en ny bande ved navn Familia BGP sin eksistens. BGP er en forkortelse for Blågårds Plads, men banden har også afdelinger i Tingbjerg, Kokkedal og Skovlunde.

Medlemmer af banden har markeret sig ved at færdes offentligt iført hættetrøjer med påskriften ’Loyal to Familia’ og banden ligger i erklæret krig med en gruppe i Bagsværd ved navn VHK – Værebros Hårde Kerne.

En topfigur i Familia BGP – politiker-sønnen Shuaib Khan – siger i et interview med dagbladet Politiken, at medlemmerne strømmer til:

- Det er klart, at der er kommet flere til, siger han og tilføjer følgende om, hvem der bliver medlem:

- Folk, som godt vil være en del af et broderskab, og hvis vi finder dem værdige, bliver de en del af os.SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.