Den svenske stjerneskuespiller Michael Nyqvist er død.

Det fortæller hans familie til nyhedsbureauet TT ifølge det svenske medie Aftonbladet.

Skuespilleren blev 56 år. Han er afgået ved døden efter noget tids sygdom, oplyser familien.

'Vi har i dag den sørgelige opgave at meddele, at skuespilleren og forfatteren Michael Nyqvist er sovet ind tirsdag den 27. juni efter en tids sygdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammel og kommer til at efterlade et stort tomrum efter sig. Familien beder om at få lov til at sørge i stilhed', skriver familien i en udtalelse.

Herhjemme blev Michael Nyqvist især kendt for sine roller i filmatiseringen af Millennium-trilogien med 'Luftkastellet der blev sprængt', 'Pigen der legede med ilden' og 'Mænd der hader kvinder'. Og ikke mindst for rollen som betjenten John Banck i tv-serien 'Beck'. Han har også spillet med i Hollywoodfilmen 'Mission: Impossible - Ghost protocol' fra 2011.

På billedet ses Michael Nyqvist og Noomi Rapace i 'Pigen der legede med ilden'.
På billedet ses Michael Nyqvist og Noomi Rapace i 'Pigen der legede med ilden'. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Skuespilleren har selv åbnet fortalt, hvordan han særligt som yngre kæmpede med at finde sin egen identitet. Han blev som spæd afleveret på et børnehjem, hvor han fik navnet David. Som et-årig blev han adopteret, og som seksårig fik han under en ferie i Italien at vide, at hans mor og far ikke var hans biologiske forældre.

Senest har han fortalt om det i et længere interview med Berlingske i forbindelse med, at han medvirkede i den danske film 'Du forsvinder', der havde premiere i april.

»Da jeg var et år, kom mine adoptivforældre og hentede mig, de ville hellere have en søn, der hed Michael, så det hed jeg fra det øjeblik, de tog mig med hjem til deres hus. Det kan lyde enkelt, det var det så slet ikke, kan jeg roligt sige. For både som barn og senere som voksen, har jeg ofte måttet spørge mig selv: Hvem er jeg egentlig? Og det gør jeg sådan set stadig,« sagde han i den forbindelse.

Han har også tidligere fortalt om det i et interview med BT, hvor han forklarede, at skuespil for ham var noget sårbart og poserende.

»Man skal tage noget fra sig selv. Skuespillet skal være selvoplevet og ikke spekulativt. For mig handler skuespil også om at overleve. Jeg kommer selv fra et børnehjem, og der måtte jeg ofte spørge mig selv: ’hvem er jeg’, og ’hvad vil jeg?’ Sådan har jeg det også med skuespil. Når jeg spiller en rolle, så spørger jeg mig selv om, hvem er personen, og hvor han kommer fra. Det anvender jeg i rollen. Og derfor er skuespil blevet næsten liv og død for mig. For jeg kan forbinde det til mit eget liv,« sagde han til BT i 2012.

Michael Nyqvist er død. Det skriver nyhedsbureauet TT ifølge Aftonbladet.
Michael Nyqvist er død. Det skriver nyhedsbureauet TT ifølge Aftonbladet. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN (arkiv).
Vis mere

Hans biologiske far kom fra Italien, og hans biologiske mor var svensk. Hun blev gravid, da hun var meget ung, havde dårlig økonomi og fik ham bragt til et børnehjem i Stockholm.

Da Michael Nyqvist i 1991 blev far til en datter, begyndte han at føle en trang til at kende sin egen baggrund. Efter flere år med mange forhindringer, som den svenske lovgivning havde lagt, lykkedes det skuespilleren at finde frem til begge sine biologiske forældre. Han mødtes kun med sin biologiske mor i en time, men han har haft sin hustru og to børn med til Firenze, hvor han har besøgt sin far og sine to halvsøskende.

De havde op til skuespilleren død stadig kontakt.

Hans søgen efter sin egen identitet er også et tema i hans kritikerroste selvbiografi 'Når barnet har lagt sig' fra 2009.

Michael Nyqvist efterlader sig hustruen Cathatrina Ehrnroot og to voksne børn - Ellen og Arthur.

Michael Nyqvist er død. Det skriver nyhedsbureauet TT ifølge svenske Aftonbladet. Billedet her er fra den 15. september 2011.  
Michael Nyqvist er død. Det skriver nyhedsbureauet TT ifølge svenske Aftonbladet. Billedet her er fra den 15. september 2011.   Foto: ROBYN BECK
Vis mere