. De er små og diskrete, og mange foretrækker dem frem for de helt store hørebøffer, når de cykler, løber eller bare gerne vil lukke verden ude med musik.

Men de såkaldte in-ear-høretelefoner, som man propper ind i ørerne ligesom ørepropper, stiller også helt andre krav til hygiejne end de store alternativer.

Høretelefonerne kan nemlig give dig problemer med ørevoks, fortæller Morten Friis, som er speciallæge i øre-næse-halskirurgi ved Aleris-Hamlet Hospitaler.

- Problemet er, at man risikerer at skubbe den ørevoks, som produceres dagligt, og som normalt skubbes ud af øret, ind i øret igen, hvor den kan sætte sig som propper, siger Morten Friis til Ritzau Fokus.

For dem, der benytter høreapparat, er det allerede en kendt problematik, og for nogen vil det være nødvendigt at få en ørelæge til at fjerne den prop af ørevoks, der samler sig.

Spørger man til gengæld Mads Klokker, som er klinikchef og overlæge på øre-næse-halskirugisk afdeling på Rigshospitalet, er problemet ikke bare propper, men at man også risikerer at påføre sine øregange skader, når høretelefonen mases ind i øret.

- Oplever man at få små sår eller hævelse i øregangen, bør man holde en pause fra at bruge dem. Og den pause bør egentlig vare noget tid, for har man fået en ridse i øregangen, er det en direkte port for bakterier, som kan gå hen og blive rigtig ubehageligt, siger Mads Klokker, som også beretter om ret voldsomme smerter, hvis man først har fået betændelse i øret.

Har du i forvejen problemer med ørevoks, der måske sætter sig som propper i ørerne, bør du være ekstra opmærksom, når du benytter in-ear-høretelefoner.

Hvis du eksempelvis døjer med at have ekstra meget ørevoks i ørerne, er risikoen for, at man får propper i ørerne, også større, påpeger Mads Klokker.

- Det kan sågar være, at man fremprovokerer ørevoksproduktionen endnu mere, siger han.

Er det muligt, råder Morten Friis til, at man fra tid til anden enten renser eller udskifter selve propperne på høretelefonerne, såfremt de er aftagelige.

Fakta: Det skal du reagere på:

- Når du lytter til musik fra in-ear-høretelefoner, risikerer du at presse ørevoks ind i øregangen, som ellers burde bevæge sig ud af sig selv.

- Følgende symptomer er tegn på, at du kan have ørevoks ophobet i øregangen:

- Kløe

- Propfornemmelse i øret

- Smerter

- Nedsat hørelse

- I værste tilfælde kan man opleve tinnitus og svimmelhed

- Har du fået en ridse eller hævelse i øret, kan det også skabe voldsomme smerter, som kan behandles med smertestillende medicin.

/ritzau/FOKUS

SPONSERET INDHOLD: Mangler du et par gode høretelefoner? Se overblikket over in ear høretelefoner her