Anmeldelse: ’Snemanden' - 3 ud af 3 stjerner

Uha, den er ski svær, for selv med udgangspunkt i en bestseller-krimiroman, stjernepakket rolleliste, en succesfuld svensk instruktør og storslået norsk natur, ender resultatet forudsigeligt og uforløst.

For samtidig med at forlægget er den norske succeskrimiforfatter Jo Nesbøs syvende roman (i rækken af 11) om politimanden Harry Hole, at alle de talentfulde skuespillere leverer troværdige præstationer, og man føler en vis stolthed over verdens fascination og fokus på alt nordisk, så smelter ’Snemanden’ desværre i hænderne på instruktøren Tomas Alfredson, der tidligere gav os spiontrilleren ’Dame, konge, es, spion’.

Michael Fassbender spiller den fordrukne politimand Harry Hole i filmatiseringen af norske Jo Nesbøs krimiroman ’Snemanden’. Foto: UIP Vis mere

Historien begynder med et tilbageblik, hvor en voldelig og tyrannisk politimand slår en enlig mor ved køkkenbordet, hver gang hendes søn svarer forkert på de historiespørgsmål, som betjenten stiller. Efterfølgende kører hun bevidst ud på isen og drukner i sin Volvo stationcar for øjnene af drengen.

I næste scene vågner Harry Hole (Michael Fassbender) i et legehus i en snedækket park i nutidens Oslo efter en druktur. Hole er en hårdkogt detektiv, men også alkoholiker, som dingler fordrukken rundt i alt for lidt tøj og sover, hvor han falder, i Oslos kolde gader. Han er en enspænder, men forsøger alligevel at opretholde forholdet til teenage-papsønnen Oleg og dennes mor, Holes ekskæreste, galleristen Rakel (Charlotte Gainsbourg).

Filmen må være skamklippet

Hole skal forholde sig til sin nye kvindelige kollega Katrine (Rebecca Ferguson), barnagtige breve han modtager med tegning af en snemand, forsvundne kvinder og en seriemorder, der efterlader afskårne hoveder og lemmer i sneen.

Norges storslået natur fornægter sig ikke i 'Snemanden'. Foto: UIP Vis mere

Til trods for at skuespillerne gør, hvad de kan (udover de nævnte ses også Chloë Sevigny, J.K. Simmons og en ’underlig’ Val Kilmer – samt Danmarks svenske og norske stjerner David Dencik og Jakob Oftebro), må filmen være godt skamklippet, for man undres over de påbegyndte, men uafsluttede tråde.

Selv uden at have læst romanen regnede jeg desværre også hurtigt ud, hvem seriemorderen var.

3 ud af 6 stjerner
'Snemanden', UK, Norge, USA, 2017.
Instruktør: Tomas Alfredson.
Premiere over hele landet.


Se trailer: