31-årige Jon Kjellund blev ufrivilligt far, og nu ligger den tidligere Afghanistan-soldat i krig med datterens mor
31-årige Jon Kjellund blev ufrivilligt far, og nu ligger den tidligere Afghanistan-soldat i krig med datterens mor

Vejsidebomber og blodige kampe mod Taleban-krigere. 31-årige Jon Kjellund har været vant til lidt af hvert som soldat i Afghanistan. Men intet kommer ifølge ham i nærheden af det mareridt, han har gennemlevet siden 2011, hvor han gjorde en østrigsk kvinde gravid efter et one-night-stand i byen. Resultatet blev et ufrivilligt faderskab til en lille datter, som han skal betale til i mange år fremover.

Først var forholdet til den østrigske kvinde godt, men da hun sagsøgte Jon Kjellund for at betale for lidt i børnebidrag, isnede venskabet.

fgh

I dag har den 31-årige krigsveteran ikke set sin datter i snart to år, fordi kvinden nægter det.

»Jeg kan ikke få lov til at se min egen datter, og det er uden tvivl hårdere end at være udstationeret i Helmand,« fortæller Jon Kjellund, mens han sætter kaffen over i køkkenet i sin Nørrebro-lejlighed, som han deler med to kammerater.

Jon Kjellund er blot en af mange danske mænd, som er blevet far til et barn, de ikke har ønsket sig. I Danmark er lovgivningen sådan, at når først ægget er blevet befrugtet, har kvinden magten til at beslutte, om manden skal være far eller ej - og stå med de økonomiske forpligtelser, der følger med. Debatten om ufrivillige fædre er højaktuel, og i aften sender DR2 første afsnit af programmet ’Ufrivillig far’, hvor Jon Kjellund og to andre mænd fortæller deres personlige historier.

Jon Kjellund har gjort sig mange overvejelser om at stå frem med sin historie, der blev indledt på en bar på Nørrebro på en råkold aften i november 2011.

»I baren går jeg over til pigen, der sidder og kigger på mig. Hun fortæller mig, at hun har siddet og ventet på mig hele aftenen. Vi tager så hjem til min lejlighed, hvor vi næste morgen dyrker sex uden kondom. Jeg var fuld og gik ud fra, at hun var på p-piller. Næste formiddag købte jeg en fortrydelsespille til hende, men jeg ved ikke, om hun tog den,« fortæller han.

Sådan undgår du at blive som dine forældre - 1

Jon Kjellund tog afsked med den østrigske kvinde, som rejste hjem efter nogle skønne dage i den danske hovedstad. De gik hver til sit i den tro, at deres engangsknald blot var et engangsknald. Men skæbnen ville det anderledes. Nogle uger efter kontaktede den østrigske kvinde Jon Kjellund på Facebook, hvor hun overbragte ham en overrumplende nyhed.

Et chok

»Jeg fik at vide, at jeg skulle være far. Det kom som et chok for mig, at hun ville beholde barnet. For hvem vil have et barn med en person, de kun har kendt i otte timer? Jeg fortalte hende, at jeg nok skulle være der for hende, og det har jeg også været,« understreger han.

Tvillinger_forsidebond

Jon Kjellund var indstillet på at opbygge et venskab med den østrigske kvinde, men et kærlighedsforhold kunne det ikke blive til, selvom hun ifølge Jon Kjellund pressede på. Den 31-årige dansker fløj derfor til Østrig to uger efter fødslen, hvor han så sin lille datter for første gang.

I løbet af det næste par år mødtes de nogle gange om året i enten København eller Østrig. Jon Kjellunds forældre var med til barnedåben i Østrig.

I begyndelsen af 2014 begyndte deres venskab at krakelere. En Facebook-korrespondance endte helt galt imellem de to, da hun fortalte ham, at hun var begyndt at gå til psykolog, fordi han afviste hende. Hen over sommeren 2014 havde Jon Kjellund meget lidt kontakt til den østrigske kvinde. I oktober 2014 gav hun ham så et benhårdt og klart ultimatum: Hvis ikke han tog det næste fly til Østrig for at snakke om datteren, ville hun sagsøge ham for at betale for lidt i børnebidrag.

»Det var helt absurd. Hun vidste godt, at jeg betalte det, jeg skulle. Jeg sendte hende mine skatteoplysninger i 2012. Jeg var ret hurtigt klar over, at det drejede sig om et hævntogt fra hendes side, fordi jeg ikke ønskede en fælles fremtid,« fortæller han.

I kamp med myndighederne

En måned senere, november 2014, modtog Jon Kjellund et brev fra den østrigske socialforvaltning, som krævede, at han betalte mere til kvinden. I over et år lå Afghanistan-veteranen i krig med de østrigske myndigheder, og i december 2015 faldt afgørelsen så. Han skulle betale 20.000 kroner ekstra i børnebidrag. En afgørelse, han er så utilfreds med, at han nu har valgt at anke den.

»Hvis folk vidste, hvor meget mænd bliver diskrimineret i sådanne sager, så ville de tage sig til hovedet. Hver gang en mand åbner munden og siger, han bliver uretfærdigt behandlet, får han at vide, at han er en klynker,« fortæller han og fortsætter:

»Jeg hører mange gange den her: Hvorfor tog du ikke ansvar og brugte kondom? Tænk på dit barn, hvad vil barnet ikke tænke om 10 år? Pointen er bare, at jeg har taget ansvar og betalt til min datter. Kvinder, der bevidst prøver at blive gravide på den her måde, er da enormt egoistiske,« lyder det fra Jon Kjellund.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.